

Ostružinový džus
Suroviny
- 500 g ostružin
- 500 g jablek (1:1)
- trocha vody
- 220 g cukru
- 3 g kyseliny citronové
Postup přípravy receptu
Jablkům pouze vyřízneme jaderník a okolí stopky, pak je i se slupkou je nakrájíme na menší kousky (já jsem použila starší zavařená strouhaná jablka). Ostružiny opatrně opereme.
Všechno ovoce mírně podlijeme vodou a rozvaříme, poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Můžeme vystřít sítem (přes cedník) - zachytí se v něm případné větší kousky.
Odvážíme, přidáme cukr, kyselinu citronovou a dobře rozmícháme. Pak už jen naplníme do zavařovaček a asi 25 min zaváříme při 80°C. Ředíme až při otevření sklenice.
Poznámka od kuchařky
- spotřebujete do něj i kyselé ostružiny, kterým v této době chybí sluníčko na to, aby zesládly
- můžete si po otevření naředit podle vlastní chutě
- chuť jablek v džusu poznat není, je opravdu ostružinový
- není moc sladký, je plný vlákniny, která vám pročistí střeva a pomůže při trávení a pak i při jejich další, následné činnosti :-))
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Ostružinový džus
-
Ludmila: moc mě těší, Ludmilo, že u vás doma džus chutná
. Téměř stejně se dá vyrobit z jakéhokoliv čerstvého ovoce
-
Vyzkoušela jsem a pro další roky budu opakovat, opravdu super džus... a místo kyseliny citronové jsem přidala okrájený citron bez jadérek... takže bez chemie... je to úžasný nápoj cukru dávám jen trošku a okamžitě spotřebováváme...
-
Škoda že recept nepřišel dřív. Ostružin jsem měla hodně, ale už jsem je všechny zpracovala jinak. Příští rok udělám určitě i tento džus. Teda jestli budou ostružiny.
-
tohle můj "šálek kávy"
-
U nás teprve zrajou
-
tak jestli ještě najdu nějaké ostružiny, tak se do toho dám
posílám bod
-
super receptík díky
ukládám a vyzkouším sice letos nebudu mít ostružiny,ale receptík se neztratí
+1
-
spagetka:Díky za rady pro nás diabetiky začátečníky
-
Cathleen:Ostružiny teda nemám a asi mít ani nebudu, ale už jenom ta barva je nádherná a co potom chuť
-
Super nápad a i na to zavaření
Jo jen chci podotknout, že ostružiny jsou vedle borůvek skvělé pro oči a i pro diabetiky!!!! Ti buď nepoužijí cukr žádný (mohou dát sladší jablko) nebo nějaký dia ale čtvrtinu normální váhy cukru - to jen na okraj