Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mezi dresinky řadíme studené zálivky, omáčky a dipy. Můžeme je rozdělit podle základní suroviny na kyselé, připravené na bázi oleje a octa (vinaigrette), nebo mléčné na bázi jogurtu, smetany či majonézy.

Vhodný a chutný dresink povznese připravený salát nebo pokrm o dost výše, chutná pak mnohem lépe než bez něj. Doplní a spojí jednotlivé chutě v jeden harmonický celek, nesmí však pokrm přehlušit. Z několika málo surovin chutné dresinky snadno a rychle připravíte. 

Vinaigrette-octové zálivky

Na salátovou octovou zálivku jsou chutnější vinné nebo jablečné octy, které jsou jemnější. Olej doporučujeme jakýkoliv panenský (extra virgin), můžeme doporučit i méně tradiční oleje jako ořechový, dýňový nebo lněnýZálivka se ochucuje solí, pepřem nebo jiným kořením, bylinkami, hořčicí a dalšími surovinami vždy podle chuti a druhu salátu. Salát zalitý zálivkou konzumujte co nejdříve, aby nezvadl.

Jogurtové dresinky

Dresinky se základem z jogurtu nebo zakysané smetany jsou lehké a osvěžující, doplňují se bylinkami, česnekem nebo kořením. Zakysaná smetana má jemnější chuť než jogurt, ale bývá tučnější, proto mnozí strávníci dávají přednost lehčím variantám.

Majonézové dresinky

Jsou krémovější a sytější, vhodné k salátům zeleninovým, ale i k těm s masem nebo vejci. Majonézu snadno a rychle připravíte sami a pak ji jen dochutíte podobně jako jogurtový dresink. K tučnějším masům se majonézové dresinky nehodí, jsou těžší do žaludku.

Sýrové dresinky

Zálivky na salát ze sýrů jsou méně obvyklé, i když také velmi chutné. S úspěchem na ně využijete čerstvé sýry (cottage) i sýry tvrdé (parmezán) nebo dokonce plísňové (Niva). Pak je zálivka obzvlášť pikantní a chuťově velmi výrazná.

Zeleninové dresinky

Do této skupiny můžeme zařadit různé rajčatové nebo avokádové dresinky a dipy. Nejznámější je zřejmě obyčejný kečup, přičemž nejlepší je domácí. Při domácí výrobě si kontrolujete vstupní suroviny i proces výroby, což je veliké plus. Vše domácí se velmi cení.

Exotické dresinky

Dipy a omáčky, ochucené pastou ze sezamu (tahini) nebo připravené z luštěnin apod., jsou vítaným zpestřením jídelníčku. Také ty se základem z manga, ananasu nebo jiného ovoce nesou jiné chutě, než na jaké jsme běžně zvyklí.

Při přípravě domácích dresinků experimentujte s chutěmi, jistě si najdete svou oblíbenou kombinaci, ke které se budete rádi vracet.
Jako inspiraci jsme pro vás natočili videorecept na domácí BBQ omáčku, abychom vám ukázali, že většina dresinků je na přípravu velmi jednoduchá.

 

 

 

 

 

 
 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli