Dresinky doplní chuť salátů nebo teplých jídel. Ty připravené doma jsou nejlepší
Mezi dresinky řadíme studené zálivky, omáčky a dipy. Můžeme je rozdělit podle základní suroviny na kyselé, připravené na bázi oleje a octa (vinaigrette), nebo mléčné na bázi jogurtu, smetany či majonézy.
Vhodný a chutný dresink povznese připravený salát nebo pokrm o dost výše, chutná pak mnohem lépe než bez něj. Doplní a spojí jednotlivé chutě v jeden harmonický celek, nesmí však pokrm přehlušit. Z několika málo surovin chutné dresinky snadno a rychle připravíte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vinaigrette-octové zálivky
Na salátovou octovou zálivku jsou chutnější vinné nebo jablečné octy, které jsou jemnější. Olej doporučujeme jakýkoliv panenský (extra virgin), můžeme doporučit i méně tradiční oleje jako ořechový, dýňový nebo lněný. Zálivka se ochucuje solí, pepřem nebo jiným kořením, bylinkami, hořčicí a dalšími surovinami vždy podle chuti a druhu salátu. Salát zalitý zálivkou konzumujte co nejdříve, aby nezvadl.
Jogurtové dresinky
Dresinky se základem z jogurtu nebo zakysané smetany jsou lehké a osvěžující, doplňují se bylinkami, česnekem nebo kořením. Zakysaná smetana má jemnější chuť než jogurt, ale bývá tučnější, proto mnozí strávníci dávají přednost lehčím variantám.
Majonézové dresinky
Sýrové dresinky
Zálivky na salát ze sýrů jsou méně obvyklé, i když také velmi chutné. S úspěchem na ně využijete čerstvé sýry (cottage) i sýry tvrdé (parmezán) nebo dokonce plísňové (Niva). Pak je zálivka obzvlášť pikantní a chuťově velmi výrazná.
Zeleninové dresinky
Do této skupiny můžeme zařadit různé rajčatové nebo avokádové dresinky a dipy. Nejznámější je zřejmě obyčejný kečup, přičemž nejlepší je domácí. Při domácí výrobě si kontrolujete vstupní suroviny i proces výroby, což je veliké plus. Vše domácí se velmi cení.
Exotické dresinky
Dipy a omáčky, ochucené pastou ze sezamu (tahini) nebo připravené z luštěnin apod., jsou vítaným zpestřením jídelníčku. Také ty se základem z manga, ananasu nebo jiného ovoce nesou jiné chutě, než na jaké jsme běžně zvyklí.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře