Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlíva ústřičná je skvělá houba, kterou si můžeme koupit nebo vypěstovat, vzácně ji můžeme najít také v lese. Jedná se o dřevokaznou houbu. Hlíva je pevná, kvalitní a velmi chutná. Její využití je mimořádně všestranné, hlíva se dá připravit na celou řadu způsobů, čehož příkladem jsou následující recepty.

Kupujeme pouze na pohled pěkné a kvalitní houby, které po donesení domů brzy zpracujeme. Hlíva ústřičná je ceněná pro své vlastnosti a pozitivní vliv na zdraví. Nejčastěji z ní připravujeme výtečné polévky a guláše, skvěle se hodí do vydatných omáček, ale také k zapékání. Můžeme ji usmažit jako řízky obalené v trojobalu nebo ugrilovat a podávat s pečivem či s bramborami. 

1/15

    3 z 15

    Omáčka z hlívy ústřičné

    Omáčka z hlívy ústřičné Video

    S hlívou můžete uvařit i smetanovou omáčku. Na osmahnutou cibulku přidejte hlívu, puduste, ochuťte, doplňte strouhanou mrkví a povařte. Jakmile hlíva změkne, zahustěte omáčku a přidejte smetanu. Omáčka chutná s vajíčkem nebo kuřecím masem, vhodnou přílohou jsou těstoviny nebo knedlíky.

    4 z 15

    Hlíva na paprice

    Hlíva na paprice Video

    Hlívu ve smetanové omáčce můžete dochutit také sladkou paprikou a mletým pepřem. I tato varianta omáčky je velmi chutná a výborně se hodí k houskovému knedlíku. Z hlívy se vaří velmi dobře a omáčky se dají připravovat na celou řadu způsobů.

    5 z 15

    Výborný guláš z hlívy

    Výborný guláš z hlívy Video

    Z hlívy můžete uvařit také hrnec poctivého guláše. Postup je obdobný jako při přípravě jiných gulášů. Na osmahnutou cibulku přidejte pokrájenou hlívu, ochuťte mletou paprikou a zalijte po chvilce vodou nebo vývarem. Přidejte ještě nakrájenou papriku a omáčku zahustěte a dochuťte.

    6 z 15

    Hlíva ústřičná jako "minutka"

    Hlíva ústřičná jako "minutka"

    Hlívu můžete připravit jako báječnou minutku. Nejprve ale houby poduste doměkka, aby po krátkém osmažení nezůstaly tuhé, a nechte je zchladnout. Pak je osolte, ochuťte pepřem a drceným kmínem, obalte v hladké mouce a zprudka usmažte na oleji dočervena.

    7 z 15

    Pečená hlíva ústřičná

    Pečená hlíva ústřičná

    Na pečicí papír rozložte hlívu, osolte, okmínujte, posypte nasekaným libečkem a petrželkou. Mezi houby dejte cibuli a česnek, pokapejte vše olivovým olejem, přikryjte alobalem a dejte péct do trouby. Před dopečením alobal sundejte. Pečené houby chutnají s bramborami i s chlebem.

    8 z 15

    Dušená hlíva ústřičná

    Dušená hlíva ústřičná

    Nakrájenou hlívu společně s masem, cibulkou a pórkem poduste na tuku až do změknutí. Ochuťte a zahustěte omáčku podle potřeby. Podávejte s přílohou, která vám vyhovuje nejvíce. Dušená hlíva chutná s bramborami, rýží, těstovinami i knedlíkem.

    9 z 15

    Hlíva pečená s bramborami na smetaně

    Hlíva pečená s bramborami na smetaně

    Velmi jednoduché jídlo připravíte tak, že všechny suroviny pokrájíte a dáte do pekáčku, okořeníte a zapečete se smetanou. Kromě hlívy budete potřebovat i brambory, česnek, cibuli a anglickou slaninu. Pokrm upečte pěkně doměkka a dozlatova, podávejte hned po upečení.

    10 z 15

    Karbanátky z hlívy ústřičné

    Karbanátky z hlívy ústřičné Video

    Hlívu nejprve dobře uvařte v zeleninovém vývaru, pak ji buď nakrájejte nebo rozmixujte. Přidejte namočený rohlík, nastrouhaný sýr, vejce a strouhanku. Směs dochuťte a vypracujte husté těsto. Karbanátky upečte v troubě na pečicím papíru, jejich povrch trochu postříkejte olejem. Karbanátky báječně chutnají s bramborovou kaší.

    11 z 15

    Hlíva na česneku

    Hlíva na česneku

    Další způsob přípravy hlívy je opět velmi snadný a rychlý. Hlívu nakrájejte, stejně tak slaninu. Upečte vše na pánvi i s nakrájenou ostrou papričkou. Když hlíva začne zlátnout, přidejte ještě na kostečky nakrájený chléb a plátky česneku. Dochuťte a posypte nakrájenou petrželkou.

    13 z 15

    Rychlá a chutná večeře - "čína" z hlívy a pórku

    Rychlá a chutná večeře - "čína" z hlívy a pórku

    To, že je hlíva velmi univerzální, dosvědčuje i další recept. Hlívu a pórek můžete připravit tentokrát na "čínu". Před restováním hlívu naložte spolu s nakrájenými rajčaty a nechte asi 20 minut v chladu odležet. Dochuťte sojovou omáčkou a pepřem. K hlívě se hodí i cuketa nebo třeba zelený chřest.

    14 z 15

    Hlíva v alobalu

    Hlíva v alobalu

    Můžete vyzkoušet také hlívu pečenou v alobalu, přidejte k ní cibuli a anglickou slaninu, ochuťte solí a pepřem a upečte v troubě. Ke konci pečení balíčky alobalu rozevřete a dopečte hlívu hezky dočervena. Pokrm výtečně chutná s čerstvým chlebem.

    15 z 15

    Hlíva v trojobalu

    Hlíva v trojobalu

    Hlívu potřete nejprve prolisovaným česnekem se solí, pak obalte v klasickém trojobalu z hladké mouky, osolených vajíček a strouhanky, Podávejte s bramborem, čerstvou zeleninou a tatarskou omáčkou. Pokud hlívu před obalováním povaříte, budete mít jistotu, že nebude tuhá.

1/15

Komentáře (2)

Dobré, ale vadí mi, že ta hlíva, ať dělám co dělám, je pořád tuhá. Napadlo mě, že ji příště umelu na masovém strojku. Dám vědět jak to dopadlo.

satelit: Dobrý den, ano, dejte vědět. Hlíva má typickou konzistenci ....

Další tipy a triky