Jak upéct bůček? Tučné maso s dočervena vypečenou kůží je pokladem české kuchyně
Bůček je lidový název vepřových boků z těla prasete. Jde o méně kvalitní maso prorostlé tukem - tuk a svalovina tvoří na řezu pruhy. Podle zabarvení pruhů hned poznáme, jestli je bůček více libový nebo více tučný.
Mnoho lidí miluje bůček právě pro jeho tučnost. Kvůli voňavému výpeku, vrstvám vypečeného tuku a dočervena opečené křupavé kůži muži ochotně loupou brambory na knedlíky a ženy musí jednou za čas mastné jídlo vydržet. Knedlo vepřo zelo, připravené z bůčku, je totiž pokladem české kuchyně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct kousky bůčku
Záleží na tom, jak a na jak velké kusy maso naporcujeme:
- Bůček vykostíme a zbavíme ho bílých chrupavek. Nakrájíme ho na kostky libovolné velikosti. Každý kousek bůčku osolíme, vložíme do pekáče na měsíčky cibule, posypeme kmínem a podlijeme vodou. Maso pečeme na 180 °C.
- Nevykostěný bůček seřízneme do hranatého tvaru. Maso mezi kostmi prořízneme ostrým nožem tak, aby nám vznikly plátky, na jedné straně ohraničené kostí. Plátky bůčku osolíme, okmínujeme a upečeme dočervena.
Jak upéct bůček v celku
Pro lepší chuť a soudržnost masa je vhodnější zachovat kůži:
- Kůži na povrchu masa nařežeme ostrým nožem do mřížky. Připravíme si marinádu ze lžíce oleje, rozetřeného česneku, soli a pepře. Oběma rukama marinádu vmasírujeme do bůčku a do nařezané mřížky v kůži.
- Maso by mělo aspoň hodinu odpočívat, ale je lepší, pokud ho necháme v lednici přes noc. Ráno maso obsypeme cibulí a česnekem, podlijeme ho a posypeme kmínem. Bůček pečeme kůží dolů, pak ho otočíme a pečeme dočervena.
Jak se peče bůček
Osolený bůček položíme kůží do pekáče, který vymažeme sádlem a posypeme kousky cibule a česneku. Pro změnu můžeme maso upéct na vrstvě kysaného zelí. Po opečení povrchu masa vyndáme pekáč a maso otočíme kůží nahoru. Zmírníme teplotu v troubě a pečeme, dokud nemá červenou kůži. Během pečení ho přeléváme vypečeným tukem a seškrabáváme ze stěn pekáče připečené vrstvy, které jsou zdrojem výrazné chuti a tmavé barvy výpeku.
Maso můžeme před pečením marinovat, bude chutnější a křehčí. Zbylý bůček po vychladnutí krájíme na plátky, které podáváme s pečivem, křenem a hořčicí. Ze zbytků masa, tuku a výpeku připravíme chutnou masovou pomazánku.
Pokud nemáte zkušenosti s pečením většího kusu masa, můžete se podívat na přípravu pečeného bůčku, kterou vám ukážeme v našem videu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře