Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mangold má krásnou barvu listů i řapíků
Zdroj: Pixabay, MabelAmber

Mangold je skvělá zelenina, která se může uplatnit v kuchyni na mnoho způsobů. Jeho listy mohou být přidány do polévek, dušené zeleniny, pod maso i do slaného koláče. Řapíky se využijí podobně jako chřest v salátech nebo v podobě zdravé přílohy.

Mangold je zelenina krásná na pohled

Nápadné listy mangoldu mohou mít různou barvu, nejen tradiční zelenou, ale také žlutozelenou a dokonce i fialové odstíny. Co ale opravdu zaujme, je nádherná barva řapíku a žilkování. Řapíky bývají barevně odlišné od plochy listu a najdeme na nich škálu barev od bílé a žluté přes oranžovou a červenou až po vínovou.

Jak se mangold vaří?

Před kuchyňskou úpravou je důležité si uvědomit, že by listy mangoldu neměly být vařeny déle než 4 minuty, protože zelenina při delší tepelné úpravě ztrácí živiny. Syrové mladé lístky skvěle chutnají v zeleninových salátech nebo pomazánkách. Nakrájené listy si můžeme rovněž zamrazit a použít později.

Silné a dužnaté mangoldové řapíky lze využít obdobně jako chřest. Výhodou je výrazná barevnost řapíků, kterou oceníme například v pestrých salátech. Jelikož jsou stonky tužší než listy, řapíky vaříme samostatně nakrájené na špalíčky nebo menší kolečka.

Nakrájené řapíky se vkládají do vroucí osolené vody, povaří asi 5-7 minut podle velikosti kousků a ihned zchladí studenou až ledovou vodou. Tím se přeruší var a mangold si zachová krásnou barvu a křupavost. 

Při nákupu mangoldu je třeba být obezřetní. Staré listy totiž bývají hořké a houževnaté. Hořké mohou být i listy rostlin, které nebyly dostatečně zalévány. Čerstvý a dobře opečovávaný mangold poznáme snadno. Stačí, když sáhneme na řapík, který by měl při rozlomení krásně „lupnout“ – jen tak poznáme, že je opravdu křehký a tudíž i chutný.

Listy mangoldu nahradí špenát

I když jsou si mangold a špenát velmi podobní, přeci jenom mezi nimi existují rozdíly. Mangold má o něco výraznější chuť s lehce ořechovým nádechem. Při správné úpravě nechutná palčivě ani ostře.

Méně známý je fakt, že mangold byl v Čechách znám již před 300 lety, a dokonce byl ve střední Evropě nejoblíbenější zeleninou. Až později ho zatlačil do pozadí právě jeho drobnější příbuzný špenát.

A i když jsou mangold a špenát velmi podobné zeleniny a obě jsou skvělým doplňkem pestré stravy, nabízejí odlišné možností pro uplatnění. Bylo by tedy dobré do jídelníčku zařadit oba a užívat si jejich jedinečné chutě!

Mangold můžeme pěstovat od jara do podzimu

Pěstování mangoldu není náročné a daří se i v domácích podmínkách. Stačí, když mangoldu dopřejeme středně těžkou, dobře propustnou půdu s mírně kyselým pH. Semena se vysévají přímo do záhonu do hloubky 2 až 4 cm na vzdálenost 8 až 12 cm a řádky by měly mít odstup alespoň 30 cm. Stačí jen přiměřená zálivka a občasné přilepšení dusíkatým hnojivem.

Když zasejeme mangold v průběhu dubna, užijeme si květnovou sklizeň. Druhý osev se provádí v druhé polovině léta a sklízí se na podzim. Mangoldu svědčí blízkost cibule, salátu nebo keříčkových fazolí.

Náš tip: 

O mangoldu už něco víme, teď ještě vyzkoušet, jak skvěle chutná. Přidejte ho třeba do slaného koláče s lososem podle videoreceptu, v němž pouze špenát nahradíte právě za výraznější mangold.

Zdroje informací:

ZahradkarskaPoradna.cz: Jak vypěstovat mangold, zdravou zeleninu plnou vitaminů
Wikipedia.org: Mangold

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více