Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kozí mléko má složení blízké našemu mateřskému mléku. Je zdravé a jsou mu přisuzovány i léčivé účinky. V porovnání s kravským mlékem vyhrává na plné čáře. Jak s ním ale zacházet a na co všechno ho použít? To se hned dozvíte.

S kozím mlékem zacházíme stejně jako s kravským čerstvým mlékem. Je potřeba ho uchovávat v lednici. Pokud máme mléko přímo od farmáře, můžeme se rozhodnout, jestli ho chceme pasterovat nebo ne. Díky pasterizaci v mléce zničíme choroboplodné zárodky, ale také přijdeme o část vitamínů.

Jak zužitkovat kozí mléko

Mléko má své specifické aroma, které jedni vyhledávají a druhým není příliš po chuti. Aroma se naplno rozvine, když je mléko teplé, ale pokud z něj něco upečeme nebo uvaříme, není téměř cítit.

Čerstvé sýry doma vyrobené nemají dlouhou trvanlivost a je třeba je spotřebovat do 5 dní. Můžeme je ale naložit a tak si jejich trvanlivost několikanásobně prodloužit. Stačí je nakrájet, okořenit a zalít olejem. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více