Domácí farmářský sýr

Adam123 Kuchař: Adam123

Doba přípravy: 3 hodiny Sýry 22 názorů

Suroviny

4 l čerstvého mléka (může být z mlékomatu NE z krabice)
Chlorid vápenatý (lze vynechat pokud nepasterizujeme)
Syřidlo
mlečné kultůry:
50 ml zakysaná smetana
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mléko zpasterizujeme tím, že ho zahřejeme na 72°C na 30 vteřin a rychle schladíme (pasterizaci lze vynechat, ale sýr vydrží déle) na 30°C a poté přídame mléčnou kultůru a dobře zamicháme.

  2. Přídáme chlorid vápenatý (pokud jsme pasterizovali) a necháme mléko 30min zrát.

  3. Pak přidáme syřidlo, které musí být naředěné 1:10 z vodou (převařenou a vychladlou) a necháme 50min srážet.

  4. Jakmile se nám mléko srazí, nakrájíme dlouhým nožem syřeninu na kostky 2x2 cm a necháme 5 min vyjít syrovátku na povrch a pomalu dokrajujeme sýřeninu na malá kousky. Pomůžeme si metličkou, aby se nám vytvořily malá sýrová zrna. Mícháme pomalu asi 20min, až nám syřenina klesne na dno.

  5. Pak už jen syřeninu vlijeme do plachetky a necháme odkapat syrovátku.

  6. Sýr pak nasolíme, smicháme s kořením, pokud chceme a plníme do formiček.

  7. Sýr ještě několikrát otočíme, aby nám odtekla zbylá syrovátka a necháme den při pokojové teplotě oschnout. Skladujeme v ledničce.

Poznámka

Všechno náčiní, které budeme používat, je dobré v zájmu hygieny nechat vyvařit (vysterelizovat) v hrnci v malém množství vody asi 5 min.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí farmářský sýr

  • pepa55555555 pepa55555555(neregistrovaný)

    Dobrý den. Ohledně jakoby vrzání sýru je prý vysoké Ph při sýření. Kpupil jsem kultury a tak budu zkoušet, i papírky na Ph. Doteď jsem dával buď zakysanou smetanu nebo jogurt živý. Tak uvidím

    Odpovědět

  • Karla Karla(neregistrovaná)

  • pepa pepa(neregistrovaná)

    Když udělám sýr myslím tím farmářský, Ten potom udím, když je hotový, tak na zkousnutí jakoby vrže mezi zuby. Čím by to mohlo být. Jinak je sýr vynikající. Díky za radu

    Odpovědět

  • Adam123 Adam123(autor receptu)

    Majka8: jaknato.webpark.cz http://www.dobrysyr.cz/recepty/

    http://conovehonakopci.cz/?page_id=302

    http://www.ekokoza.cz/syrarska-a-jina-diskuze?mingleforumaction=viewforum&f=3.0

    je jich ještě více musí se hledat...a dejte vědet jak vám to dopadlo mužete napsat na muj email ploso007@seznam.cz

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Adam123:Škoda,mám už nakoupeno vše co je třeba na výrobu sýru,už jsem i hledala,bohužel,našla jsem jen kurzy,prosím,jestli o nějakých stránkách víte,poraďte...děkuji

    Odpovědět

  • Adam123 Adam123(autor receptu)

    stránky jsem musel dočasně zrušit:-//

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Miroslava Říhová:Hm...taky se mně nezadařilo:-//

    Odpovědět

  • Miroslava Říhová Miroslava Říhová(neregistrovaný)

    Skopírovala jsem jsi váš odkaz stránka není :-(:-(

    Odpovědět

  • Adam123 Adam123(autor receptu)

    Jestli se zajímáte o vyrobu sýru navštivte tyto stránky a podělte se s ostatními o své zkušenosti

    http://domacisyry.napady.net/
    :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Adam123 Adam123(autor receptu)

    Majka8:jestli máš syřidlo o síle 1:16000 tak na 4L davam max 1 mililitr.jinak je na vypočet syridla vzorec ktry najdes na netu...;-)

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Jitkas:Jj..capito:-D,sýřidlo jsem koupila na jejich stránkách,dle doporučení Adama...tak se polepším a jdu hledat znovu:-//

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Majka8: Kdyz si zadas na web strankach-Dobrykolonial.cz "siridla a chlori vapenaty", najdes ruzne typy siridel. Klikni na siridlo, co jsi koupila(je jich tam nekolik) a pod kazdym najdes, jak ho pouzit. Ovsem asi zalezi na tom, zda jsi tuna siridlo koupila - capito???

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Jitkas:chjo:-//Já to tam nemůžu najít,všude je odkaz na kurzy,nebo jsem tydýt:-((

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Majka8: Kdyz si zadas Dobrykolonial.cz, najdes formuli, podle niz vypocitas kolik dat syridla. Zalezi ovsem, kdes ho koupila. Toto jsou stranky, ktere doporucil Adam123.

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Adam123:Syřidlo už mám doma:yes:,ale nikde nemůžu najít,kolik se ho do tohoto množství dává,prosím o info:-?

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: domácí výroba čerstvého sýru farmářský sýr domácí mozzarella domácí mozzarella recept výroba domácího sýru z mléka recept na farmářský sýr domácí výroba čerstvého sýra výroba domácí mozzarella domácí sýr z mléka výroba domácího sýra z mléka výroba čerstvého sýra farmarsky syr recept recept na domácí mozzarelu domácí čerstvý sýr domácí sýry z mléka výroba sýra z mléka domácí syry výroba domácí mozzarely domacisyry.napady.net domácí sýr bez siřidla