Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušená mrkev je osvědčená klasika, která rozděluje národ na dva tábory - na ty, kteří ji milují a také na ty, kteří ji nemají příliš v lásce. Přestože je mrkev tuctová zelenina, dokáže se na talíři proměnit i v lahodnou přílohu s vůní másla.

Tohle jednoduché, skromné jídlo mnohým připomíná dětství a chutná jak dětem, tak dospělým. Dušená mrkev voní máslem a může být lahodnou přílohou k vařenému masu nebo jako hlavní chod v kombinaci s vařenými bramborami a vejcem.

Jak připravit dušenou mrkev

Připravit dušenou mrkev není nic složitého a stojí za to, zařadit tento pokrm jednou za čas do jídelníčku. Poradíme, jak tento pokrm mládí uvařit.
Na 2 porce budete potřebovat tyto suroviny: 2 velké mrkve, 2 lžíce másla a hladkou mouku (podle potřeby).

  1. Mrkev nejprve oškrábejte, omyjte a poté nakrájejte na kostky.
  2. Nyní v kastrůlku rozehřejte máslo a přidejte k orestování nakrájenou mrkev.
  3. Osmahnutou mrkev podlijte trochou vody, osolte a duste pod poklicí přibližně 10 minut.
  4. Téměř změklou mrkev zaprašte hladkou moukou a znovu provařte asi 10–15 minut.
  5. Mrkev dochuťte cukrem, citrónovou šťávou (podle sebe) a na závěr přisypte nasekanou petrželku.
  6. Hotový pokrm podávejte s vařenými bramborami nebo jen tak samostatně.

Vařená mrkev je velmi jednoduchý pokrm, který zvládnou s pomocí videonávodu i začínající hospodyňky. K dušené mrkvi se skvěle hodí také vepřové vařené maso či vejce uvařené natvrdo. Napište nám do komentáře, jak se vám pokrm povedl.

Komentáře

Další tipy a triky