

Kynutý pletenec s ořechovou nebo makovou náplní - pečený ve formě
Suroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 50 g moučkového nebo krupicového cukru
- 80-90 g mléka (dle potřeby)
- 1 vejce
- 30 g másla nebo jiného tuku
- 15 g čerstvého droždí
- 2 lžíce rozpuštěného másla na potření povrchu před pečením
- Ořechová náplň:
- 150 g vlašských ořechů
- 90 g mléka
- 20-40 g krupicového cukru - dle potřeby
- 1 vanilkový cukr
- špetka mleté skořice - dle chuti
- 30 g jemné strouhanky nebo nastrouhaných piškotů - dle potřeby
- 2 lžíce rumu
Postup přípravy receptu
Do vlažného mléka přidáme z už odváženého množství lžíci cukru a lžíci mouky, rozdrobíme droždí a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě vzejít kvásek.
Do mísy prosijeme mouku, smícháme se špetkou soli a cukrem. Přidáme vzešlý kvásek, vejce a rozpuštěný, ale vlahý tuk. Zaděláme vláčné těsto, použila jsem ruční šlehač s hnětacími háky. Mísu překryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout.
Ořechy jemně nastrouháme a vmícháme je do vařícího mléka s cukrem a vanilkovým cukrem, dochutíme skořicí. Krátce povaříme a rendlík odstavíme. Po částečném zchladnutí vmícháme rum a zahustíme buď jemnou světlou strouhankou nebo jemně nastrouhanými piškoty. Ochutnáme a případně dosladíme, obzvlášť, pokud se zahušťovalo strouhankou. Vždy dávám méně cukru a dosladit pak jde vždy. Je ale třeba pamatovat, že je sladké i těsto.
Vykynuté těsto na lehce pomoučeném vále rozválíme do obdelníkového tvaru, potřeme náplní a důkladně svineme. Závin po celé délce, až na malý kousek zkraje, ostrým nožem rozkrojíme na dva stejně velké prameny-viz foto. Pokud používáme silikonový vál, tak překrojíme na nějaké jiné podložce, ať vál neprořízneme. Prameny spleteme do copu a vložíme do chlebíčkové formy o velikosti zhruba 30x12 cm, do které jsme dali papír na pečení. Překryjeme utěrkou a necháme vykynout. Po vykynutí povrch potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do trouby.
Pečeme zhruba 35 minut při 170°C. Tyto údaje jsou pouze orientační. Po upečení formu vyjmeme z trouby a pletenec necháme alespoň částečně zchladnout ve formě. Pak ho můžeme přemístit na mřížku a nechat zchladnout důkladně.
Poznámka od kuchařky
Místo ořechové náplně můžeme použít náplň makovou. Použila jsem už hotovou, sypkou směs, kterou jsem připravila dle návodu. Jde ale použít i jinak připravenou náplň, zhruba ze 150 g máku.
Inspiraci jsem našla ve Chvilce v kuchyni. Využila jsem postup a recept na těsto.
Pletenec ve formě hezky udrží tvar, je jemný a vláčný.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kynutý pletenec s ořechovou nebo makovou náplní - pečený ve formě
-
Shela: Moc děkuji za pochvalu, jsem velmi ráda, že recept nezklamal.
-
Výborný recept, výborné těsto. Nechala jsem ho vypracovat a vykynout v pekárně, pak jsem ho rozválela - vůbec se nelepilo, bylo nádherně pružné a pevné - naplnila makovou náplní s povidly, amotala jsem jako závin a nakonec jsem ho smotala jako šneka a dala do dortové formy. Výborné. Děkuji za recept.
-
cathleen: Děkuji.
Já to budu muset někdy vyzkoušet upéct v pekárně.
-
magdalenka: Děkuji za důvěru a vyzkoušení receptu.
-
magdalenka: nechtěla jsem Marušce plevelit pod jejím receptem
-
Merylas: Zamiesila som podľa tvojho receptu cesto. Až potom som vytiahla formu a zistila som, že je malá (dĺžka len 23 cm). Vykysnutý pletenec by sa tam nezmestil...tak som použila oválnu zapekaciu misu, vznikol trochu divný tvar...fotku nepridám, špatila by tu. Náplň som dala makovú, samozrejme, nemám takú peknú kresbu, aká je u teba. Recept je však dobrý, ako všetky od teba.
-
cathleen: škoda, že si ten link nepridala skôr, niečo sa mi marilo, že to tu máš, nenapadlo ma, že je to cop...
-
cathleen : to co jste napsala o pekárně ,bych na místě podepsala
. Dokud jsem ji neměla ,tak holt rodina se ode mě kynutého nedočkala ,po pár pokusech jsem to vzdala
zato teď si užíváme.
Děkuji za odkaz měla jsem pochyby ,jak se mi to tam
"povejde " , ale v komentářích jste už odpověděla , mám nutkání se do toho pustit hnedhezký den
-
magdalenka : děkuji za odkaz
, zajímavé pečení ,dát dva kusy na sebe ,možná někdy vyzkouším ,hezký den
-
magdalenka: děsný, už jsem to upravila
-
zdenka.s: ano, přesně, jak popisujete
Kdysi jsem pekárnu "zapřahala" mnohem více, než dnes a na upečení motaného copu byla velice vhodná (škoda nahřívat velikou troubu). Pekárnu jsme s sebou vozívali i na pravidelnou dovolenou do Beskyd, kde bylo do obchodu daleko - ráno nás z ní budila vůně čerstvě upečeného chleba
a upéct v lesích, v minimálně vybavené kuchňce takovouhle sladkost byla také "brnkačka".
https://www.toprecepty.cz/recept/8384-orechovy-cop... -
zdenka.s: našla som toto...https://www.toprecepty.cz/recept/4219-makovy-zavin... ale z popisu nie som nadšená...
-
cathleen : zaujalo mě to pečení v pekárně , popsala byste , prosím , postup ?Těsto udělat v DP , pak vyndat , naplnit ,splést a dát zpátky upéct ?
-
Tá kresba ma tiež zaujala. Je fakt, že ak pečiem niečo ako estónsky kringel, tak sa tie nakrojené časti prameňov zvyknú otvárať. V špajzi mi drieme chlebíčková forma využitá iba sporadicky (paštéta, mozaikové mäso a pod.), asi ju vytiahnem. Takže vítam tvoj recept, Merylka!
-
Tohle vypadá výborně, hned bych ochutnala!
Také jsem něco podobného častěji pekla, ale v domácí pekárné - vždy nás krajíčky příjemně překvapily svou kresbou