Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit francouzské ratatouille? Pokrmem plným barevné zeleniny zaujmete
Zdroj: Toprecepty

Francouzská kuchyně je známá tím, že je plná chutí, barev i tvarů. Ratatouille je pak o to známější, protože snoubí dokonalou chuť, barvy a mimo jiné je po něm pojmenována animovaná pohádka oblíbená dětmi.

Ratatouille přesvědčí i ty největší masožravce, že i čistě zeleninové jídlo může být chuťově vyvážené a vynikající. Nechte se unášet francouzskou lehkostí a připravte pokrm, který se po prvním soustu dostane na přední příčky vašeho hodnocení jídel.

Jak snadno připravit ratatouille

K přípravě tohoto pokrmu potřebujete lilek, cuketu, červenou papriku, rajčata, cibuli, česnek, hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, oregano), sůl a olivový olej.

  1. Všechnu zeleninu omyjte a očistěte, cibuli oloupejte. Poté vše nakrájejte na stejné, alespoň 2x2 cm velké, kousky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
  2. Každou zeleninu opékejte zvlášť na olivovém oleji. Jednotlivé druhy totiž potřebují jiný čas tepelné úpravy, aby zelenina byla měkčí, ale stále celistvá.
  3. Nejprve orestujte na rozpálené pánvi s olejem lilek zcela dohněda. Po opečení ho vložte do mísy a v případě potřeby dolijte olej na pánev.
  4. Následně orestujte papriku, po ní cuketu. Každou zeleninu pak vkládejte do mísy. Nakonec osmažte cibuli, přidejte k ní česnek a nechte ho rozvonět.
  5. K cibuli a česneku přidejte rajčata a jen je krátce zarestujte. Na pánev vraťte všechnu již tepelně upravenou zeleninu, zasypte čerstvými bylinkami a osolte.
  6. Směs prohřejte a podávejte. Všechna zelenina by měla být na skus jemně křupavá, což je důvodem přípravy každého jejího druhu zvlášť.

Jistě si říkáte, že tohle není to ratatouille, které znáte z pohádky - a máte pravdu. Tento pokrm totiž můžete připravit hned dvěma způsoby, tedy námi popsaným, kdy se zelenina restuje na pánvi, ale také můžete ratatouille zapéct v troubě.

Komentáře

Další tipy a triky