Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený sýr, známý tak pod názvem "smažák", je česká klasika, která rozhodně nikdy nevyjde z módy. Milovaný je po generace pro jeho jednoduchost a křupavý zlatavý povrch trojobalu, který uvnitř ukrývá vláčný a roztékající se sýr.

Smažený sýr je vděčným pokrmem pro každou příležitost a většina národa jej bezmezně miluje. Tradiční smažák můžete vylepšit plátkem šunky či suchým salámem. Oblíbenou přílohou ke smažáku je vařený brambor a smažené hranolky. 

Jak udělat smažený sýr se šunkou

Smaženému sýru se šunkou každý z nás jednou za čas neodolá a dopřeje si tuto méně zdravou pochoutku k víkendovému obědu.

Na jednu porci smažáku budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve do hlubokého talíře rozklepněte vejce, které důkladně rozšleháte vidličkou.
  2. Mezi plátky sýra vložte šunku či šunkový salám, poté obalte nejprve v hladké mouce, dále namočte do rozšlehaného vejce a nakonec obalte ve strouhance.
  3. Aby se nestalo, že by sýr vytekl během smažení, namočte ho znovu do vajíčka a znovu obalte ve strouhance.
  4. V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje, vložte do něj sýr a usmažte jej dozlatova z obou stran. K obracení smažáku používejte pouze dřevěné obracečky, nikoli vidličky či jiné ostré předměty.

Tip: Sýr obalený v trojobalu vložte na 10–15 minut do lednice či mrazáku, aby ztuhnul, díky tomuto kroku zůstane povrch po usmažení křupavý a sýr uvnitř rozteklý.

Příprava smaženého sýra není vůbec složitá a zvládnou ji i naprostí začátečníci v kuchyni. Klasický eidam můžete vyměnit i za více aromatické sýry, jako jsou hermelín nebo tvarůžky. Jaká je vaše nejoblíbenější variace? Napište nám do komentáře.
Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli