Česká kuchyně: Pravý smažák se šunkou je křupavý na povrchu a vláčný uvnitř
Smažený sýr, známý tak pod názvem "smažák", je česká klasika, která rozhodně nikdy nevyjde z módy. Milovaný je po generace pro jeho jednoduchost a křupavý zlatavý povrch trojobalu, který uvnitř ukrývá vláčný a roztékající se sýr.
Smažený sýr je vděčným pokrmem pro každou příležitost a většina národa jej bezmezně miluje. Tradiční smažák můžete vylepšit plátkem šunky či suchým salámem. Oblíbenou přílohou ke smažáku je vařený brambor a smažené hranolky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat smažený sýr se šunkou
Smaženému sýru se šunkou každý z nás jednou za čas neodolá a dopřeje si tuto méně zdravou pochoutku k víkendovému obědu.
Na jednu porci smažáku budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve do hlubokého talíře rozklepněte vejce, které důkladně rozšleháte vidličkou.
- Mezi plátky sýra vložte šunku či šunkový salám, poté obalte nejprve v hladké mouce, dále namočte do rozšlehaného vejce a nakonec obalte ve strouhance.
- Aby se nestalo, že by sýr vytekl během smažení, namočte ho znovu do vajíčka a znovu obalte ve strouhance.
- V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje, vložte do něj sýr a usmažte jej dozlatova z obou stran. K obracení smažáku používejte pouze dřevěné obracečky, nikoli vidličky či jiné ostré předměty.
Tip: Sýr obalený v trojobalu vložte na 10–15 minut do lednice či mrazáku, aby ztuhnul, díky tomuto kroku zůstane povrch po usmažení křupavý a sýr uvnitř rozteklý.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře