Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak sbírat šípky a jaké plody se hodí ke sběru? Pro sušení zvolte správnou teplotu
Zdroj: Pixabay, Stefan Schweihofer

Sběr šípků je příjemnou podzimní činností, díky které si můžeme z vycházek donést a pak usušit zásobu vitamínů na zimní období. Sběr provádíme od září do října, dříve než plody sežehne mráz. Pokud se sběrem zatím nemáte zkušenosti, mohlo by vám pomoci několik rad.

Koncem léta a začátkem podzimu se plody šípkové růže krásně zbarvují a nastává vhodný čas ke sklizni. Sbíráme šípky, které jsou pěkně a sytě vybarvené, ale ještě pevné. Měkké nebo dokonce mazlavé plody se už k sušení nehodí. Šípky jsou v lidovém léčitelství ceněné především pro vysoký obsah vitamínu C a používají se hlavně ve formě čajů.

Jak sbírat šípky

Pro začínající sběrače máme několik rad.

  • Šípky sbírejte v době zralosti, dokud jsou plody ještě pevné a nepřemrzlé.
  • Vhodný čas ke sběru je od září do října, závisí vždy na počasí a zralosti konkrétních plodů. 
  • Na sběr šípků se výborně hodí zahradnické rukavice, protože bez nich budete mít poškrábané a popíchané ruce od trnů.
  • Šípky sbírejte do látkových tašek nebo do košíčků, které se vám dobře drží. Buďte opatrní, aby se vám pracně nasbírané plody nevysypaly. Igelitové tašky ke sběru nejsou vhodné. 

Jak sušit šípky

Šípky před sušením propláchněte studenou vodou a zbavte všech nečistot, lístků a větviček. Poté je dobře osušte utěrkou.

  • Sušení jde nejlépe v elektrické sušičce, zvolte k tomu vhodnou teplotu podle doporučení výrobce pro konkrétní přístroj (cca 60 °C). Šípky rozložte v jedné vrstvě na síto a během sušení občas promíchejte
  • Při sušení v troubě nechte pootevřená dřívka, aby měla kudy utíkat vlhkost. Vhodná teplota je přibližně 60 °C, během sušení šípky průběžně míchejte.
  • Sušení nad radiátorem je zajímavou alternativou.
  • Sušení jen na vzduchu není příliš šetrné a probíhá zdlouhavě, což s sebou nese vyšší ztráty vitamínů. 

Jak skladovat usušené šípky

Správně usušené šípky jsou úplně tvrdé, mají vrásčitý povrch a jsou zbarvené do tmavě červena, nejsou v nich žádné stopy po vlhkosti a díky tomu budou mít dlouhou trvanlivost. Dobře a spolehlivě se skladují ve sklenicích se šroubovacím uzávěrem. Šípky uchovávejte v suché a vzdušné místnosti, chraňte je před světlem i před škůdci. Dobře usušené šípky vydrží minimálně do další sezony.

Z šípků rádi vaříme šetrným způsobem šípkový čaj plný vitamínů, ale uplatnění je širší. Šípky můžete použít na výrobu sirupů, marmelád i šípkového likéru.

Podívejte se, jak připravit skvělý šípkový džem nebo tradiční šípkovou omáčku.

Máte ještě další rady a tipy, jak sbírat, sušit a zpracovat šípky? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentáře pod článek.

Zdroj: Sušíme ovoce, zeleninu, byliny, houby - Marie Martinovská

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli