Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

šípky
Zdroj: Pixabay, Hans

Šípek je plodem růže šípkové a krášlí svou oranžovo-červenou barvou meze a kraje lesů. Tento přírodní poklad můžete využít nejen na čaj. Připravte si šípkovou marmeládu.

Proč si zajít natrhat šípky

Už staří Řekové ho považovali za přírodní lék a říkali mu „božský plod. Dopustit na šípky nedal ani Hippokrates, nejslavnější lékař starověku, považovaný za zakladatele lékařské vědy. Šípky soutěží s rakytníkem o prvenství v obsahu vitamínu C. Kromě toho obsahují vitamin B1, rutin, vápník a železo, a tato studnice cenných látek skutečně stojí za využití. O divokou plodinu je koncem září a v říjnu velký zájem. Většinou se využívá na sušení a přípravu čaje. Nejsladší jsou šípky po prvních mrazících. Jedinou nevýhodou je jejich komplikovaný sběr. Vezměte si rukavice, aby vás ruce nesvědily.

Jak využít marmeládu

Kromě čaje si ze šípků můžete připravit právě i marmeládu. Tu můžete využít na koláče, do cukroví, na chleba, výborná je i k masu, obzvláště k divočině, speciálně na šípkovou omáčku.

Jak si připravit šípky

Šípky dobře omyjte, rozpulte, odstopkujte, dejte pryč "bubák" a vyklepněte vnitřní část šípku. Pokud jsou malé, můžete je nechat vcelku. Chloupky ze šípků se při tepelném zpracování rozvaří, a tak tato práce není potřeba, jen dejte pryč stopky a "bubáky".

Jak si poradit s přípravou šípkové marmelády

Kromě kvalitních šípků budete potřebovat cukr, ideálně třtinový. Můžete udělat ale i malou změnu a provonět marmeládu medem. V tom případě dejte na níže uvedený recept 200 g třtinového cukru a dvě lžíce medu. Nemusíte ale používat nic na slazení. Pokud bude marmeláda příliš řídká, zkuste ji zahustit třeba jablečným (nebo citrusovým) pektinem, variantou je i agar.

Jak si připravit šípkovou marmeládu

Šípková marmeláda je dobrá i bez koření. Ale když jí dodáte hřebíček, bude mnohem aromatičtější. Na šípkovou marmeládu budete potřebovat 1 kg šípků, 350 g cukru (ideálně třtinového), 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1/2 lžičky kyseliny citronové, kůru z poloviny citronu, šťávu z poloviny citronu a vodu.

Připravené šípky dejte do hrnce, zalijte vodou, aby byla zhruba 3 cm nad šípky. Přidejte citronovou kůru a vařte tak dlouho, až se šípky rozvaří. Ty pak dobře rozmixujte dohladka. Poté je propasírujte (přes jemný cedník nebo gázu). K výslednému protlaku přidejte kyselinu citronovou, rozdrcený mletý hřebíček, šťávu z citronu a cukr. Zahřejte, míchejte, aby se směs nepřipalovala a dobře provařte. Pokud bude směs tekutější, nechte ji vypařit. Horkou marmeládu dejte do dobře vyčištěných nahřátých skleniček, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Takto nechte vychladnout.

Náš tip: Marmeládu můžete zahustit taky Gelfixem nebo pektinem. Podívejte se na naše video:

Zdroje informací:
https://budejovice.rozhlas.cz

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více