Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 jarních pomazánek s pažitkou: Svěží natě dají našim pomazánkám tu nejlepší chuť
Zdroj: Toprecepty, koláž Toprecepty

Pažitka je vytrvalá rostlina, která na zahradě začíná růst, jakmile se jen trochu oteplí. Nejchutnější je čerstvě sklizená brzy na jaře, během léta ztrácí svěžest, ale na podzim si na ní opět pochutnáme. Máme rádi vajíčka s čerstvou pažitkou, ale výborné jsou také pažitkou bohatě posypané pomazánky.

Pažitku je potřeba často sestřihávat nůžkami nebo seřezávat nožem, jinak začne brzy vybíhat do květu a ztrácet výbornou chuť. Pokud máme několik trsů pažitky na zahradě, můžeme si natě dopřát co nejčastěji. Jsou plné živin a vitamínů, které po zimě všichni potřebujeme. Pažitku si při sběru dáváme do cedníku, abychom ji doma mohli jednoduše propláchnout a nechat okapat. Oschlé výhonky vybereme. Osušené natě najemno nakrájíme a není nic jednoduššího, než je přidávat do pomazánek

1. místo

Drožďové pomazánky máme rádi už od časů našich babiček. Nadrobno nakrájenou cibulku orestujeme, přidáme droždí a jakmile se rozvoní, ochutíme a vlijeme vejce se smetanou. Nakonec vmícháme nasekanou pažitku. Výživná pomazánka je hotová. 

2. místo

Pro děti rádi připravujeme mrkvové pomazánky a tato je jednou z nich. Zvládneme ji rychle a snadno. Smetanový sýr utřeme s máslem a nastrouhanou goudou. Přidáme jemně nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájenou cibulku. Nakonec vmícháme nasekanou pažitku a ochutíme. Pro děti vynecháme pepř.

3. místo

Tuňákové pomazánky patří k těm nejoblíbenějším. V misce utřeme tvaroh, žervé, tuňáka z konzervy a trochu hořčice. Ochutíme a po namazání na pečivo bohatě zdobíme nasekanou čerstvou pažitkou a nakrájeným vajíčkem
Hitem poslední doby je dýně hokaido. Podle tohoto receptu nastrouhanou dýni restujeme na másle, vychladíme a spojíme s pomazánkovým máslem a majonézou. Přidáme ještě něco na dochucení - pořádnou dávku nakrájené pažitky, nadrobno pokrájenou cibulku a utřený česnek.
Pokud si potrpíte na plísňové sýry, můžete si připravit tuto pomazánku z Nivy. Sýr a červenou papriku (kapii) nastrouháme nahrubo, šunku nakrájíme nadrobno. Přidáme nakrájenou pažitku, máslo, lučinu a trochu zakysané smetany. Pomazánku ochutíme a podáváme např. s opečenými tousty. 

6. místo

Základem pažitkové pomazánky může být také sýr Romadur. Nastrouháme ho, cibuli nakrájíme najemno, vše dáme do misky a přidáme tavený sýr, pepř, majolku a nakrájenou pažitku. Promícháme vidličkou a mažeme na topinky nebo na opečené tousty.

7. místo

Tuňáka z konzervy promixujeme s ricottou, hořčicí, solí a mletou paprikou. Přidáme najemno nakrájenou šalotku, strouhanou Goudu a nakrájenou pažitku. Dochutíme mletým pepřem a necháme chvíli vychladit. Podáváme s pečivem.

Na závěr pro vás máme ještě video, které vám předvede, jak připravit pohankovou pomazánku s pažitkou. Pohanka je výbornou surovinou do pomazánek - zvyšuje jejich výživnou hodnotu a dodává jim skvělou chuť. Do pomazánky budete potřebovat naložená sušená rajčata, česnek a zakysanou smetanu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky