Jak udělat hodně tmavý guláš? Tajemství spočívá v použitých surovinách i přípravě
Guláš se šesti (knedlíky) patří k nejoblíbenějším pokrmům české kuchyně. I když existuje podle regionů a rodinných receptů nespočet variací, bohatá masová chuť, neodolatelná vůně a krásná tmavá barva k poctivému guláši neodmyslitelně patří.
Maso, cibule, paprika a tento delikátní pokrm v podobě guláše je na světě. Samozřejmě ještě koření a nějaký ten cvik k tomu patří, nicméně kromě časové náročnosti je guláš na přípravu poměrně snadný. Nejčastěji se guláš dělá z hovězí kližky, která i přes delší dušení zůstane dokonale šťavnatá. Populární je také guláš z vepřového masa, které nevyžaduje dlouhou tepelnou úpravu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat hodně tmavý guláš
Pokud byste rádi docílili tmavého guláše, máme pro vás několik tipů, díky kterým guláš bude nejen tmavý, ale také lahodný, protože barva i chuť guláše spolu úzce souvisí. Čím více je guláš tmavší, tím je také chuťově výraznější. A jak na to?
- Karamelizace cibule: Zásadním krokem je dočervena osmažená cibule, a to asi 300–500 g na 1 kg masa, což se může zdát hodně, ale cibule dodá vůni, nasládlou chuť a tmavou barvu. V neposlední řadě guláš krásně zahustí.
- Opečení masa: Před dušením maso důkladně orestujeme ze všech stran, čímž se zatáhne a vytvoří tmavou krustu na povrchu.
- Mletá sladká paprika: Jakmile jsou cibule a maso opečené, vmícháme sladkou mletou papriku, která se rozvoní a krásně guláš obarví. Chuťově zajímavější a o trochu tmavší guláš získáme přidáním uzené mleté papriky.
- Hovězí vývar: Vše podlijeme hovězím vývarem, který má intenzivní masovou chuť a také se postará o žádoucí tmavou barvu guláše.
- Víno: Obzvlášť při přípravě zvěřinových gulášů, ale i do klasického hovězího guláše se s oblibou přidává červené víno, které dodá aroma, ale také napomůže tmavší barvě guláše.
- Rajčatový protlak: Mnozí kuchaři přidávají do guláše pro chuť a tmavší barvu rajčatový protlak, který zároveň guláš zahustí a ingredience spojí.
- Pomalé dušení: Guláš potřebuje pomalé a dlouhé dušení, aby maso bylo dokonale měkké. Tekutina v guláši se během přípravy zredukuje a ztmavne.
- Tmavá jíška: Guláš obvykle není potřeba zahušťovat, ale pokud je příliš řídký a rádi bychom získali tmavší barvu, můžeme ho zahustit tmavou jíškou.
Uvařte si poctivý a klasický hospodský guláš podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Jako přílohu podávejte houskový knedlík nebo krajíc čerstvého chleba. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře (1)