Jak připravit ochucený olej? Bylinky a koření dají naší kuchyni zase nový rozměr
Ochucené oleje přinášejí do naší kuchyně nový vítr a zajímavé chutě. K ochucení používáme bylinky, koření a také česnek. Takto připravené oleje brzy spotřebujeme, protože přidáním některých surovin se jejich trvanlivost snižuje.
Zvolené suroviny k ochucení podle potřeby nakrájíme na menší kusy, poté je zalijeme olejem. Použijeme takový, jaký nám nejlépe vyhovuje. může to být řepkový nebo olivový, oba budou chutné a přijmou nová aromata. S přípravou aromatických olejů si můžeme jaksepatří pohrát. Tyto oleje vyrábíme po menších dávkách a zkoušíme různé příchutě.
Jak vyrobit ochucený olej
Postup je velmi snadný a zábavný:
- Připravíme si perfektně čisté lahvičky s víčky.
- Dáme do nich vybrané bylinky a koření - do první např. rozmarýn a kuličky pepře, do druhé česnek, chilli a bazalku, do třetí tymián, citronovou kůru a jalovec.
- Každou láhev doplníme olejem a zavíčkujeme.
- Necháme je alespoň týden odležet, poté je přecedíme a začneme používat.
- Ochucené oleje jsou určené k brzké spotřebě.
Vyzkoušejte také třezalkový olej, podle lidového léčitelství je vhodný na spáleniny a opařeniny.
A co vy, máte zkušenosti s výrobou ochucených olejů? Budeme rádi, když nám o tom napíšete.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře