Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit ochucený olej? Bylinky a koření dají naší kuchyni zase nový rozměr
Zdroj: Toprecepty

Ochucené oleje přinášejí do naší kuchyně nový vítr a zajímavé chutě. K ochucení používáme bylinky, koření a také česnek. Takto připravené oleje brzy spotřebujeme, protože přidáním některých surovin se jejich trvanlivost snižuje.

Zvolené suroviny k ochucení podle potřeby nakrájíme na menší kusy, poté je zalijeme olejem. Použijeme takový, jaký nám nejlépe vyhovuje. může to být řepkový nebo olivový, oba budou chutné a přijmou nová aromata. S přípravou aromatických olejů si můžeme jaksepatří pohrát. Tyto oleje vyrábíme po menších dávkách a zkoušíme různé příchutě.

Jak vyrobit ochucený olej

Postup je velmi snadný a zábavný:

  • Připravíme si perfektně čisté lahvičky s víčky.
  • Dáme do nich vybrané bylinky a koření - do první např. rozmarýn a kuličky pepře, do druhé česnek, chilli a bazalku, do třetí tymián, citronovou kůru a jalovec.
  • Každou láhev doplníme olejem a zavíčkujeme.
  • Necháme je alespoň týden odležet, poté je přecedíme a začneme používat. 
  • Ochucené oleje jsou určené k brzké spotřebě.

Vyzkoušejte také třezalkový olej, podle lidového léčitelství je vhodný na spáleniny a opařeniny.

A co vy, máte zkušenosti s výrobou ochucených olejů? Budeme rádi, když nám o tom napíšete.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli