Jak udělat sirup z květů černého bezu bez vaření? Naučte se jednoduchý postup
Květy černého bezu příjemně a silně voní. Můžeme je sušit, ale zvlášť oblíbené je jejich využití na domácí sirupy. Dají se vyrábět zatepla i zastudena. Naučíme vás jednoduchý postup, při kterém sirup není potřeba vařit.
Černý bez patří mezi to nejcennější z lidového léčitelství, jedná se o mohutné keře, v kuchyni se používají jejich bílé květy i tmavé plody, a to především na výrobu šťáv a sirupů. Pokud zvolíme postup zastudena, bez vaření, sirup si nejen zachová více vitamínů, ale také chuť bude velmi příjemná a přirozená.
Jak udělat sirup z černého bezu
Základem jsou květy nasbírané v čistém prostředí a při pěkném počasí, květy zásadně nesbíráme po dešti. Při sběru je kontrolujeme, aby na nich nebyly mšice.
- Na základní dávku si připravíme 20 květů černého bezu, 2 citróny, 2 l převařené vody, 2 kg krystalového cukru a 2 dkg kyseliny citrónové.
- Květy černého bezu, nasbírané v čistém prostředí, zkontrolujeme a odstraníme z nich případný hmyz. Pak je dáme do většího hrnce a přidáme k nim vychladlou převařenou vodu a nakrájený oloupaný citrón.
- Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme obsah luhovat 24 hodin v chladném prostředí.
- Poté směs přecedíme přes plátno, necháme vykapat a důkladně vymačkáme.
- K vyluhované šťávě přidáme cukr a kyselinu citrónovou. Vše důkladně promícháme. Cukr se rozpouští pomalu, proto míchání po chvílích opakujeme až do úplného rozpuštění.
- Během míchání si připravíme láhve se šroubovacími víčky. Před použitím je vypláchneme a necháme v troubě na plechu vypařit.
- Sirup lijeme do vychladlých lahví pomocí trychtýře. Postupujeme opatrně, aby hrdla zůstala čistá.
- Do každé láhve nakonec dáme lžičkou malé množství alkoholu - pro jistotu, aby se sirup nekazil. Alkohol vytvoří malou vrstvičku na povrchu. Sklenice uzavřeme šroubovacími víčky, která též vypláchneme alkoholem.
- Uzavřené láhve nenakláníme a uložíme je do chladné místnosti. Sirup používáme podle potřeby, podle chuti ho ředíme vodou.
Bezový sirup podle výše uvedeného receptu se připravuje zastudena (převáří se jen voda), přesto se nekazí a vydrží minimálně do další sezóny. Je osvěžující a výtečně chutná. Malé množství alkoholu je možné z povrchu odstranit pomocí injekční stříkačky.
Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit sirup zatepla.
Komentáře