Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květy černého bezu příjemně a silně voní. Můžeme je sušit, ale zvlášť oblíbené je jejich využití na domácí sirupy. Dají se vyrábět zatepla i zastudena. Naučíme vás jednoduchý postup, při kterém sirup není potřeba vařit.

Černý bez patří mezi to nejcennější z lidového léčitelství, jedná se o mohutné keře, v kuchyni se používají jejich bílé květy i tmavé plody, a to především na výrobu šťáv a sirupů. Pokud zvolíme postup zastudena, bez vaření, sirup si nejen zachová více vitamínů, ale také chuť bude velmi příjemná a přirozená.

Jak udělat sirup z černého bezu

Základem jsou květy nasbírané v čistém prostředí a při pěkném počasí, květy zásadně nesbíráme po dešti. Při sběru je kontrolujeme, aby na nich nebyly mšice.

  1. Na základní dávku si připravíme 20 květů černého bezu, 2 citróny, 2 l převařené vody, 2 kg krystalového cukru a 2 dkg kyseliny citrónové.
  2. Květy černého bezu, nasbírané v čistém prostředí, zkontrolujeme a odstraníme z nich případný hmyz. Pak je dáme do většího hrnce a přidáme k nim vychladlou převařenou vodu a nakrájený oloupaný citrón.
  3. Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme obsah luhovat 24 hodin v chladném prostředí.
  4. Poté směs přecedíme přes plátno, necháme vykapat a důkladně vymačkáme.
  5. K vyluhované šťávě přidáme cukr a kyselinu citrónovou. Vše důkladně promícháme. Cukr se rozpouští pomalu, proto míchání po chvílích opakujeme až do úplného rozpuštění.
  6. Během míchání si připravíme láhve se šroubovacími víčky. Před použitím je vypláchneme a necháme v troubě na plechu vypařit.
  7. Sirup lijeme do vychladlých lahví pomocí trychtýře. Postupujeme opatrně, aby hrdla zůstala čistá.
  8. Do každé láhve nakonec dáme lžičkou malé množství alkoholu - pro jistotu, aby se sirup nekazil. Alkohol vytvoří malou vrstvičku na povrchu. Sklenice uzavřeme šroubovacími víčky, která též vypláchneme alkoholem.
  9. Uzavřené láhve nenakláníme a uložíme je do chladné místnosti. Sirup používáme podle potřeby, podle chuti ho ředíme vodou.    

Bezový sirup podle výše uvedeného receptu se připravuje zastudena (převáří se jen voda), přesto se nekazí a vydrží minimálně do další sezóny. Je osvěžující a výtečně chutná. Malé množství alkoholu je možné z povrchu odstranit pomocí injekční stříkačky. 

Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit sirup zatepla.

 

Komentáře

Další tipy a triky