Smažený sýr z hrnku? Pochutnáte si. Už žádné obalování a vyteklý sýr na pánvi
Smažený sýr je oblíbenou klasikou z našich restaurací, ale dnes často hledáme alespoň trochu zdravější varianty. Dobrým nápadem je smažený sýr bez smažení, který připravíte jednoduše v troubě. Potřebovat k tomu budete hrnek.
Smažený sýr z hrnku je zajímavou a jednoduchou alternativou klasického smažáku. Postup má několik výhod. Vyhnete se smažení a zároveň vyšší spotřebě tuku. Žádný nepořádek, pocákaný sporák a mastná pánev. Bude vám stačit jen trochu nádobí a příprava jídla zabere méně času.
Smažený sýr z hrnku
Na každou porci si připravte hrnek o objemu 250 ml.
- Na jednu porci budete potřebovat 1 vejce, 75 g tvrdého sýra, 50 g šunky, tuk na vymazání hrnku a strouhanku na jeho vysypání. Počet porcí si určíte podle počtu strávníků.
- Troubu předehřejte na 230 °C. Hrnek vymažte tukem a vysypte strouhankou. Nemusíte mít obavy, že praskne.
- Sýr nastrouhejte a šunku nakrájejte nadrobno.
- Do hrnku začněte vrstvit jednotlivé suroviny. Nejprve dejte vrstvu strouhaného sýra a na něj nakrájenou šunku.
- Tip 1: Místo hrnků můžete použít silikonové formy na muffiny.
- Na šunku rozklepněte vejce a vidličkou je upravte po celém povrchu sýra a šunky.
- Na vejce opět rozložte šunku a poslední vrstvu bude tvořit strouhaný sýr.
- Naplněné hrnky položte na vyšší plech nebo pekáček. Asi do 1/2 výšky hrnků nalijte vroucí vodu (z rychlovarné konvice).
- Plech vložte do rozehřáté trouby a nechte "smažený sýr" péct asi 20 minut, během té doby jeho povrch získá zlatohnědou barvu.
- Tip 2: Sýr lze úspěšně připravit také v mikrovlnné troubě. V tom případě bude stačit cca 5 minut na nejvyšší stupeň, pak ještě nechte asi 1 minutu dojít.
- Podávejte stejně jako klasický "smažák" s bramborami, tatarskou omáčkou a zeleninovou oblohou.
- Tip 3: Chybí vám klasická křupavá krusta, na kterou jste zvyklí u klasického smažáku? Máme pro vás radu naší čtenářky - posypte povrch sýru trochou strouhanky a polijte lžící rozpuštěného másla (které vám zbylo z vymazávání hrnků).
Jak vylepšit sýr v hrnku
A další zajímavé tipy? Nebojte se experimentovat. Do směsi dejte různé sýry, případně je můžete vzájemně kombinovat. Vyzkoušejte také přidat oblíbené koření, třeba provensálské bylinky nebo chilli. O zajímavou chuť se postará nadrobno nakrájená cibulka, vhodná je i kapie nebo malé rajčátko, chuť vylepší i česnek.
Pokud přece jen dáte přednost klasice, můžete si usmažit sýr se šunkou podle následujícího videoreceptu.
Komentáře