Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený sýr je oblíbenou klasikou z našich restaurací, ale dnes často hledáme alespoň trochu zdravější varianty. Dobrým nápadem je smažený sýr bez smažení, který připravíte jednoduše v troubě. Potřebovat k tomu budete hrnek.

Smažený sýr z hrnku je zajímavou a jednoduchou alternativou klasického smažáku. Postup má několik výhod. Vyhnete se smažení a zároveň vyšší spotřebě tuku. Žádný nepořádek, pocákaný sporák a mastná pánev. Bude vám stačit jen trochu nádobí a příprava jídla zabere méně času.

Smažený sýr z hrnku

Na každou porci si připravte hrnek o objemu 250 ml.

  1. Na jednu porci budete potřebovat 1 vejce, 75 g tvrdého sýra, 50 g šunky, tuk na vymazání hrnku a strouhanku na jeho vysypání. Počet porcí si určíte podle počtu strávníků.
  2. Troubu předehřejte na 230 °C. Hrnek vymažte tukem a vysypte strouhankou. Nemusíte mít obavy, že praskne.
  3. Sýr nastrouhejte a šunku nakrájejte nadrobno.
  4. Do hrnku začněte vrstvit jednotlivé suroviny. Nejprve dejte vrstvu strouhaného sýra a na něj nakrájenou šunku. 
  5. Tip 1: Místo hrnků můžete použít silikonové formy na muffiny.
  6. Na šunku rozklepněte vejce a vidličkou je upravte po celém povrchu sýra a šunky. 
  7. Na vejce opět rozložte šunku a poslední vrstvu bude tvořit strouhaný sýr
  8. Naplněné hrnky položte na vyšší plech nebo pekáček. Asi do 1/2 výšky hrnků nalijte vroucí vodu (z rychlovarné konvice).
  9. Plech vložte do rozehřáté trouby a nechte "smažený sýr" péct asi 20 minut, během té doby jeho povrch získá zlatohnědou barvu.
  10. Tip 2: Sýr lze úspěšně připravit také v mikrovlnné troubě. V tom případě bude stačit cca 5 minut na nejvyšší stupeň, pak ještě nechte asi 1 minutu dojít
  11. Podávejte stejně jako klasický "smažák" s bramborami, tatarskou omáčkou a zeleninovou oblohou.
  12. Tip 3: Chybí vám klasická křupavá krusta, na kterou jste zvyklí u klasického smažáku? Máme pro vás radu naší čtenářky - posypte povrch sýru trochou strouhanky a polijte lžící rozpuštěného másla (které vám zbylo z vymazávání hrnků).

Jak vylepšit sýr v hrnku

A další zajímavé tipy? Nebojte se experimentovat. Do směsi dejte různé sýry, případně je můžete vzájemně kombinovat. Vyzkoušejte také přidat oblíbené koření, třeba provensálské bylinky nebo chilli. O zajímavou chuť se postará nadrobno nakrájená cibulka, vhodná je i kapie nebo malé rajčátko, chuť vylepší i česnek.

Pokud přece jen dáte přednost klasice, můžete si usmažit sýr se šunkou podle následujícího videoreceptu.

 

Komentáře (4)

Vyádření smažený sýr bez smažení je úplně nesmyslné. Když je něco smažené, tak je to smažené. Toto je zapečený sýr v troubě. A není to ani alternativa smaženého sýru, protože se to nesmažilo. Je to alternativa sýru určeného k zapékaní v troubě. Kdo umí správně připravit smažený sýr, tak mu nevyteče.

mirisek666: Dobrý den, přesně tak, jak píšete. Proto je v nadpisu otazník. :) Děkujeme za Váš komentář. Nicméně to je považováno za zajímavou alternativu klasického smažáku.

LOL, tenhle recept jsme dělali tenkrát ještě podle Ládi Hrušky. Jíst se to nedalo. Lepší si koupit mraženej a normálně ho osmažit, než vymejšlet tyhle vylomeniny.

frufruJ: Dobrý den, děkujeme za Vaše vyjádření. :)

Další tipy a triky