Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Honzovy buchty jsou vynikajícím nadýchaným pečivem, ale i neodmyslitelnou součástí české kultury a tradic. Jsou proslulé také jako pohádkový prvek, kdy si mladík Honza tyto bochánky balí do ranečku jako jídlo na své dobrodružné cesty.

Jemné a vláčné Honzovy buchty jsou spjaty s našimi tradicemi jako pokrm pro poutníky symbolizující hojnost, štěstí a dobré jídlo. Dříve je měla zvládnout upéct každá šikovná hospodyňka, a věřte, že i ta, co teprve začíná s pečením, je s námi upeče na jedničku. Není to totiž nic složitého, jen kynuté těsto plněné oblíbenou náplní v podobě marmelády, povidel, máku, tvarohu či ořechů. 

Jak péct Honzovy buchty

Nejdůležitější částí přípravy buchet je kynuté těsto, které je třeba dobře propracovat a následně s trochou trpělivosti nechat správně nakynout. A jak postupovat? 

  • Na 24 Honzových kynutých buchet potřebujete: 520 g hladké mouky, 260 g mléka, 120 g sádla, 80 g krupicového cukru, 2 vejce, 1 velká špetka soli a 30 g čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného). 
  • Na tvarohovou náplň potřebujete: 250 g tvarohu v kostce, 50 g moučkového cukru, 2 žloutky, 10 g kukuřičného škrobu, 10 ml rumu a podle chuti vanilku a citrónovou kůru. 
  • Na makovou náplň potřebujete: 180 ml mléka, 120 g mletého máku, 60 g krupicového cukru, 90 g povidel, 1 lžíci rumu a 1/2 lžičky skořice.  
  1. Do misky nalijte 100 ml vlažného mléka, přidejte rozdrobené čerstvé droždí a z odváženého množství 1 lžičku cukru a 1 lžičku mouky. Dobře promíchejte a nechte 10–15 minut, aby vzešel kvásek
  2. V případě sušeného droždí sáček vysypte do vlažného mléka a nechte 10 minut aktivovat. 
  3. Do mísy prosejte zbytek mouky, přidejte vejce, změklé sádlo, zbytek cukru, sůl a vykynutý kvásek. Vypracujte pomocí robotu nelepivé a hladké těsto, které přikryjete utěrkou a necháte asi hodinu na teplém místě vykynout do dvojnásobného objemu. 
  4. Mezitím připravte makovou náplň tak, že do vroucího mléka s rumem vsypete mák s cukrem a za stálého míchání povaříte asi 5–10 minut. Odstavte, vmíchejte povidla se skořicí a nechte vychladnout. 
  5. Na tvarohovou náplň všechny ingredience jen důkladně promíchejte. 
  6. Pekáček o velikosti 30 x 40 cm vymažte máslem, nebo vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 °C
  7. Na pomoučeném vále rozdělte vykynuté těsto na 24 kousků, každý prsty či válečkem roztáhněte na placku a do středu dejte plnou lžičkou zvolené náplně. Poté buchty zabalte a uzavřete. 
  8. Buchty skládejte spojem dolů do připraveného pekáče a potřete je i po stranách rozpuštěným máslem. Mezi jednotlivými buchtami nechte rozestup 1–2 cm
  9. Pečte v rozehřáté troubě 10 minut, poté snižte teplotu na 160 °C a dopečte přibližně 30–40 minut do zlatohněda. 
  10. Upečené a vychladlé buchty pocukrujte

Tip: Pro lepší vůni a vláčnost můžete potřít buchty po upečení rozpuštěným máslem a až poté cukrovat. 

Vynikající Honzovy kynuté buchty si můžete upéct také podle našeho videonávodu, ve kterém uvidíte přesný postup krok za krokem. 

Komentáře

Další tipy a triky