Jak zpracovat jitrocel. Oblíbené recepty na jeho využití v domácí lékárně i v kuchyni
Jitrocel kopinatý - oblíbená rostlina, jejíž listy hojně využívá lidové léčitelství, patří mezi nejdůležitější bylinky domácí lékárny. Úzké listy sušíme na čaj a připravujeme z nich sirup či med, nebo je smažíme v těstíčku.
Jitrocel kopinatý je vytrvalá bylinka, která je rozšířená na loukách a mezích, podél cest a na okrajích lesů, najdeme ji na venkovských zahradách a trávnících. Podle osvědčené rady našich babiček se používají rozmělněné čisté listy (čerstvě utržené) na drobná krvácející poranění a na otoky po bodnutí hmyzem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Listy jitrocele
Listy z nekvetoucích rostlin se doporučují jako účinný prostředek při zánětech dýchacích cest a průdušek, při kašli, nachlazení a zažívacích problémech. Lze z nich připravit čaj, který se popíjí vlažný. Zvlášť oblíbené jsou různé sirupy, které velmi dobře chutnají. Můžeme si je koupit nebo snadno připravit podle osvědčených receptů z našeho receptáře.
Jitrocelový sirup
Listy sbíráme při pěkném suchém počasí, nejlépe v období od května do srpna. Na čaj je sušíme v jedné vrstvě, aby nedocházelo k jejich zapaření a tmavnutí. Můžeme je sušit i na přímém slunci. Po usušení je uchováme na suchém a tmavém místě. Sirup se připravuje buď vařený nebo nevařený. Lidové léčitelství ho doporučuje při nachlazení, rýmě, kašli, zahlenění, chrapotu, bolení v krku. Kromě jitrocele se podle některých receptů do sirupu přidává i zázvor nebo voňavá mateřídouška.
Jitrocelové listy v kuchyni
Z jitrocele se dá uvařit med, což je vlastně hustý sirup. Postupujeme podobně, jako když vaříme pampeliškový med. Kromě prostředků lidového léčitelství, listy využijeme podobně jako zeleninu - např. je můžeme jemně nakrájet do nočků nebo usmažit v těstíčku. Chuť jitrocele je příjemná, ne příliš výrazná.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 1 hodinou
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 14 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 17 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Z planých i pěstovaných bylin můžeme doma vyrábět skvělé sirupy a medy. Poradíme, jak na to
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Desatero - jak na pampeliškový med. Jak ho připravit, a jak ho využít. Oblíbený sirup oceníme jako chutné sladidlo
Komentáře