Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byla by škoda si ze zázvoru vařit pouze klasický čaj. Ve slané kuchyni totiž vždy boduje. Pikantní oddenek zázvoru dokáže rozehřát každou krémovou polévku, odlehčit tučnější kousky masa nebo dodat orientální "šmrnc" omáčkám.

Zázvor nejčastěji používáme jako první pomoc při chřipce a nachlazení. Skrývá v sobě však opravdový kulinární potenciál. Dodává jídlu totiž svěžest a štiplavost, a to potřebnou nejen při přípravě asijské kuchyně. Poradíme vám několik pokrmů, a to polévek, masa i omáček, kde to zázvoru jednoduše sluší. 

Jak využít zázvor v pokrmech

Zázvor můžeme využít na mnoho způsobů. Při vaření jej přidáváme až ke konci, aby si zachoval intenzivní aroma. A do kterých pokrmů můžeme zázvor využít? 

  1. Polévky: Nastrouhaný kousek zázvoru dodá polévce aroma a pikantnost. Často jej přidáváme do krémových polévek jako je dýňová, mrkvová a pórková, ale pozvedne i klasický kuřecí vývar
  2. Maso: K masům využíváme jak čerstvý, tak i sušený mletý zázvor. Kromě aroma zázvor odlehčí těžší pokrmy. Nejčastěji jej přidáváme do klasické číny, k pečenému masu jako je vepřové koleno, žebra, kachna nebo vepřová pečeně, ale je nepostradatelný i do nejrůznějších marinád
  3. Omáčky: Zázvor pozvedne každou smetanovou omáčku i pořádný poctivý guláš. Dokonale se hodí k masovým kuličkám, a to i k těm švédským. 

Pro všechny milovníky exotiky přinášíme videorecept na vynikající thajskou kuřecí polévku se  zázvorem, žampiony a kokosovým mlékem. 

Zajímá vás další využití zázvoru? Inspirujte se naším článkem. 

Komentáře

Další tipy a triky