Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajčata se dají snadno mrazit, ale pokud je úroda velká, s místem v mrazáku se musí šetřit a na řadu přichází jiné způsoby uložení a konzervace. Co třeba rajčata tentokrát zavařit? Máme pro vás jednoduchý a mnohokrát osvědčený postup, můžete si snadno a skoro bez práce připravit bohatou zásobu rajčat na zimu.

Také v zimě kupujete sterilovaná rajčata? Pokud se vám urodily na zahradě, nic vám nebrání si je snadným způsobem zavařit. Vybírejte pěkná a zdravá rajčata, musí být dobře vyzrálá, krásně zbarvená a voňavá. Pak i výsledná zavařenina se postará o výbornou chuť vašich pokrmů.

Jak zavařit rajčata

Potřebujete pouze rajčata, žádné odměřování a vážení není potřeba. Velmi pečlivě je omyjte, nechte okapat a lehce z nich vyřízněte zbytky po stopkách

  1. Rajčata rozkrájejte na čtvrtiny nebo poloviny a naskládejte je řeznou stranou dolů do čistých sklenic, nejlépe předem vypařených v troubě.
  2. Rovnejte je úsporným způsobem, nebojte se přitlačit. Při plnění můžete používat nálevku, abyste zbytečně nepokapali šťávou okraje sklenic.
  3. Pak sklenicím poutírejte hrdla a hned je zavíčkujte. Nejlépe se pracuje se sklenicemi, které mají šroubovací uzávěr.
  4. Nepřidávejte žádné další přísady, do sklenic nepatří koření ani sůl. 
  5. Poté rajčata sterilujte při teplotě 90 °C po dobu 30 minut.
  6. Tip: Pokud potřebujete rajčata oloupaná, po otevření sklenic je jednoduše oloupejte, jde to snadno.

Zavařená rajčata používejte podle potřeby stejným způsobem jako sterilovaná rajčata z plechovky. Může je přidávat pod maso, do leča nebo k omáčkám a gulášům, prostě všude tam, kam se rajčata hodí.

Podívejte se ještě na kompletní recept na sterilovaná rajčata z úvodního videa. Můžete si přečíst i zajímavé komentáře pod receptem.

Přejeme, ať se vám zavařování povede.

Komentáře

Další tipy a triky