I v obyčejném hrnci bez teploměru můžete zavařovat. Poradíme s postupem
Pro šikovné a aktivní hospodyně je zavařování celoroční činnost. Zavařovat ale zvládnou i mnozí začátečníci, protože postupy jsou vesměs jednoduché. Zavařeniny nám potom pomáhají urychlit přípravu pokrmů a zpestřují náš jídelníček.
Způsobů zavařování je několik a každý má své výhody i nevýhody. Zavařovat můžete v zavařovacím hrnci, myčce nádobí, mikrovlnce, pečicí troubě i v obyčejném hrnci. Právě zavařování v obyčejném hrnci zvládne každá minimálně vybavená domácnost. Potřebujete jen plotýnku, hrnec s poklicí a utěrku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařovat v hrnci bez teploměru
Je to snadné a jednoduché.
- Do dostatečně velkého hrnce nalijte asi 3–5 cm vody.
- Na dno položte přeloženou utěrku tak, aby co největší plocha dna byla zakrytá.
- Na utěrku postavte naplněné a uzavřené sklenice. Přiklopte poklicí.
- Zapněte plotýnku a při velmi mírném varu vody v hrnci zavařujte sklenice 10–20 minut.
- Tento postup platí pro suroviny, které snesou vyšší teplotu. Pro šetrnější sterilaci doporučujeme zakoupit kuchyňský teploměr, který využijete i při jiném vaření, nebo zavařovat jiným způsobem (viz výše).
Zavařování v hrnci je hezky vidět v našem videoreceptu Milotické okurky bez vařeného nálevu.
Komentáře