Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pro šikovné a aktivní hospodyně je zavařování celoroční činnost. Zavařovat ale zvládnou i mnozí začátečníci, protože postupy jsou vesměs jednoduché. Zavařeniny nám potom pomáhají urychlit přípravu pokrmů a zpestřují náš jídelníček.

Způsobů zavařování je několik a každý má své výhody i nevýhody. Zavařovat můžete v zavařovacím hrnci, myčce nádobí, mikrovlnce, pečicí troubě i v obyčejném hrnci. Právě zavařování v obyčejném hrnci zvládne každá minimálně vybavená domácnost. Potřebujete jen plotýnku, hrnec s poklicí a utěrku.

Jak zavařovat v hrnci bez teploměru

Je to snadné a jednoduché.

  • Do dostatečně velkého hrnce nalijte asi 3–5 cm vody.
  • Na dno položte přeloženou utěrku tak, aby co největší plocha dna byla zakrytá.
  • Na utěrku postavte naplněné a uzavřené sklenice. Přiklopte poklicí.
  • Zapněte plotýnku a při velmi mírném varu vody v hrnci zavařujte sklenice 10–20 minut.
  • Tento postup platí pro suroviny, které snesou vyšší teplotu. Pro šetrnější sterilaci doporučujeme zakoupit kuchyňský teploměr, který využijete i při jiném vaření, nebo zavařovat jiným způsobem (viz výše).
Zavařování v hrnci je hezky vidět v našem videoreceptu Milotické okurky bez vařeného nálevu.
 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli