Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listové těsto je v kuchyni nepostradatelným pomocníkem. Je nadýchané, křupavé, chuťově neutrální a tím neuvěřitelně všestranné. Hodí se jak pro sladké, tak i pro slané pečení a snadno jej zkombinujeme téměř s jakoukoliv náplní.

Výroba domácího listového těsta je poměrně pracnou záležitostí, proto většina volí kupovanou variantu, která je běžně dostupná a určená k okamžitému použití. Listové těsto plníme nejrůznějšími sladkými, ale i slanými náplněmi. K těm tradičním patří jablečný štrúdl, nicméně přinášíme další nejoblíbenější recepty na náplně ideální k snídani, rychlé večeři i na chuť k vínu. 

Jaké náplně do listového těsta

Listové těsto naplněné nasladko je fantastickým rychlým moučníkem nebo lahodnou snídaní. Když jej naplníme slanou náplní, získáme pochoutku k večernímu vínu, samostatnou sytou večeři i rychlé pohoštění.  Po naplnění doporučujeme listové těsto potřít rozšlehaným vejcem pro krásný lesk a zlatavou kůrku. 

  1. Ovocná náplňNáplně připravujeme z čerstvého nebo mraženého ovoce, nejčastěji z jablek, hrušek, meruněk, švestek, malin a borůvek. Doplňujeme je skořicí, cukrem či oříšky. 
  2. Makové, tvarohové nebo ořechovéMakovou náplň připravíme jednoduše krátkým povařením mletého máku v mléce. Na tvarohovou náplň je nejlepší tuhý tvaroh v kostce, který utřeme se žloutkem, cukrem, rumem, citrónovou kůrou a lžící nevařeného pudinku. Výborné a snadné jsou také záviny a šátečky s ořechovou náplní
  3. Pudinková: Pudinkové náplně jsou skvělé jako náplň mřížek a řezů z listového těsta. Základem je hustý (nejčastěji vanilkový) pudink, který nalijeme na rozválený plát těsta vyložený piškoty. 
  4. Čokoládová: Čokoládové náplně se hodí do kapsiček, šátečků nebo šneků z listového těsta. Náplň uděláme během chvilky rozpuštěním čokolády, nebo zvolíme hotovou nutellu. 
  5. Krémové náplně: Listové těsto můžeme plnit krémem ze šlehačky, zakysané smetany, mascarpone nebo citrónovým lemon curdem
  6. Šunka a sýr: Rozválené těsto potřeme kečupem a naplníme podle chuti šunkou a sýrem nebo zeleninou. Zavineme a upečeme dozlatova. 
  7. Špenátová náplň: Špenátová náplň je velmi snadná a vždy zaboduje. Připravujeme ji z čerstvého nebo mraženého špenátu, často se sýrem nebo uzeninou. 
  8. Zelná s uzeninou: Nejčastěji používáme sterilované zelí nebo výraznější kysané zelí, ze kterého slijeme šťávu a krátce jej podusíme na cibulce. Můžeme přidat nakrájenou uzeninu. Závin smotáme a upečeme. 
  9. Zeleninové náplně: Do těchto náplní spotřebujeme jakoukoliv oblíbenou zeleninu, kterou stačí krátce orestovat a dochutit bylinkami a česnekem. Skvěle chutná kombinace zeleniny a sýra
  10. Náplň z mletého masa: Vynikající náplň pro plnění závinů, kapsiček i šátečků je z opečeného mletého masa s rajčatovou omáčkou, nebo se semínky, klobáskou a sýrem

Na závěr přinášíme inspiraci na dalších 5 lahodných slaných náplní do listového těsta. Jsou netradiční a chuťově vás ohromí. Připravit si je můžete podle našeho videoreceptu. 

Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky