

Třešňové taštičky z listového těsta
Suroviny 10 porcí
- 500 g balení listového těsta
- 500 g odpeckovaných třešní
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 50 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce třešňové pálenky nebo bílého rumu
- 1 zarovnaná lžíce Solamylu
- 1 bílek a asi
- 2 lžíce cukru krupice na potření a posypání taštiček
Postup přípravy receptu
Do kastrůlku dáme krupicový cukr a na mírnějším ohni umícháme tmavší karamel. Pak do něj přihodíme třešně pokapané citrónovou šťávou, vanilkový extrakt a pálenku nebo rum.
Stále mícháme, zpočátku se z karamelu utvoří tvrdá hrouda, ale po chvíli se rozpustí a spojí s třešněmi. V tomto okamžiku zalijeme Solamylem rozmíchaným ve 2 lžících studené vody a dobře promícháme. Třešně se krásně zahustí. Sundáme z tepla a necháme vychladnout.
Listové těsto rozválíme a nakrájíme na obdélníky asi 15x13 cm.
Okraje každého plátu potřeme bílkem prošlehaným se lžící vody. Ke kratší straně každého plátu dáme 2-3 lžíce třešňové náplně, volné těsto přes ni přehneme a okraje přitiskněte.
Vzniklé taštičky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je zbylým bílkem a posypeme krupicovým cukrem. Pak do každé taštičky ostrým nožem uděláme našikmo tři zářezy.
Pečeme je dozlatova asi 25 minut při 180°C.
Před podáváním taštičky necháme vychladnout.
Zdroj: časopis Apetit, upraveno
Poznámka od kuchařky
Náplně jsem záměrně připravila více a podávala jako výborný doplněk k taštičkám :o)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Třešňové taštičky z listového těsta
-
taštičky neměly chybu, zvlášť, když byly ještě vlahé. I druhý den byly dobré. Chuťově vynikající byla náplň, jen se mi tam zdálo moc šťávy, tak jsem hmotu přecedila a dala jen ty třešně. Zbytek šťávy jsem doředila vodou a vypili jsme. Určitě dobrá bude také náplň z višní či meruněk nebo borůvek.
-
Jituško,to je krása
Máš je jako z pekárny,mňam
-
Jana Remková: tak to já mám jednodušší v tom, že jen vylezu na zahradu
. Ale i tak jsem měla problém, máme posekáno a díky suchu je tráva všude jako seno. Jen pod jednou jabloní jsem našla kousek zeleně
-
Děkuji všem za chválu, ta vždycky potěší
Iva K.: já si vanilkový extrakt dělám sama. 2-3 lusky vanilky naložím do 150 ml silnějšího alkoholu, nejlépe nějakého bez příchutě, většinou do vodky. Nechám louhovat, nejméně měsíc, ale klidně i déle. Extrakt ztmavne a pěkně voní po vanilce. Pak ho uchovávám v ledničce a používám do pečiva. -
úžasnééé
-
Týý jo!! Ta fotka je nádherná. Já jsem si říkala, že taky vezmu talíř, položím jej před barákem do trávy a vyfotím.
Jenže asi by mne odvezli rovnou do blázince
. Krásný recept
-
Paráda , vyzerajú lepšie ako tie z obchodu
-
určitě vyzkouším, ukládám a posílám bodík
-
Luxusní zákusek,třešně nemáme,ale máme hodně jahod, upeču z nich.
-
Co je vanilkový extrakt a kde se dostane koupit?
Děkuji. -
To se Ti povedlo
-
-
Teda
.. vypadají lépe než od pekaře..
-
Ty jsou krásné