Jetel luční se uplatní i v naší kuchyni. Je vhodný na přípravu sirupu, do čaje i do polévek
Jetel luční je vytrvalá rostlina, která kvete během celého léta. Dříve byla více rozšířená než dnes a sloužila na krmení dobytka. Rostlina má i léčivé účinky a lze ji použít na výrobu chutného sirupu. Můžete se nechat inspirovat naším receptem.
Jetel luční se hojně vyskytuje nejen na loukách, ale i kolem cest a na venkovských zahradách. Jeho květy v minulosti využívalo lidové léčitelství. Nico Vermeulen ve své Encyklopedii bylin a koření uvádí: "Čaj ze sušených květů má dezinfikující účinek a používá se zevně na ranky a popáleniny, vnitřně proti kašli, bolesti v krku a průjmu. Čaj z jetele lučního se cení jako prostředek čistící krev. Kvítky se barví vlna a látky dožluta až dohněda."
Jak připravit jetelový sirup
Sirupy z bylinek jsou oblíbené a populární. Dají se připravit z celé řady aromatických bylinek, třeba i z jetele.
- Na základní dávku budete potřebovat 2 misky květů jetele lučního, 2 hrnky třtinového cukru, 3 hrnky vody a 1–2 plátky citrónu nebo jiného citrusového ovoce (pomeranč, limetka).
- Květy natrhejte v čistém prostředí, opláchněte vodou a nechte okapat. Podívejte se, jak sbírat léčivé bylinky.
- V hrnci je zalijte vařící vodou, přidejte citrón a společně povařte asi 10 minut. Citróny se přidávají do většiny sirupů.
- Po scezení přidejte cukr a vařte na mírném ohni ještě dalších 45 minut. Víte, z čeho se vyrábí třtinový cukr?
- Sirup pak nalijte do vyvařených sklenic. Podívejte se, jak plnit sirup do lahví a jak sirup konzervovat.
- Používat ho můžete na doslazování a přípravu nápojů - stejně jako jiné sirupy.
Květů jetele je kolem nás všude dostatek a sbírají se snadno. Kromě sirupu je můžete využít i na vaření čaje nebo je přidávat do polévek.
Znáte ještě jiný způsob, jak využít jetel luční? Budeme rádi, když nám napíšete své tipy do komentáře pod článek.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 16 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 18 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak konzervovat domácí sirupy? Přinášíme několik tipů, jak prodloužit jejich trvanlivost
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Připravte si s námi domácí léčivé sirupy, které jsou za pár korun a navíc lahodné, k tomu uleví od kašle, rýmy a nachlazení
Komentáře