Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jetel luční je vytrvalá rostlina, která kvete během celého léta. Dříve byla více rozšířená než dnes a sloužila na krmení dobytka. Rostlina má i léčivé účinky a lze ji použít na výrobu chutného sirupu. Můžete se nechat inspirovat naším receptem.

Jetel luční se hojně vyskytuje nejen na loukách, ale i kolem cest a na venkovských zahradách. Jeho květy v minulosti využívalo lidové léčitelství. Nico Vermeulen ve své Encyklopedii bylin a koření uvádí: "Čaj ze sušených květů má dezinfikující účinek a používá se zevně na ranky a popáleniny, vnitřně proti kašli, bolesti v krku a průjmu. Čaj z jetele lučního se cení jako prostředek čistící krev. Kvítky se barví vlna a látky dožluta až dohněda."

Jak připravit jetelový sirup

Sirupy z bylinek jsou oblíbené a populární. Dají se připravit z celé řady aromatických bylinek, třeba i z jetele.

  1. Na základní dávku budete potřebovat 2 misky květů jetele lučního, 2 hrnky třtinového cukru, 3 hrnky vody a 1–2 plátky citrónu nebo jiného citrusového ovoce (pomeranč, limetka).
  2. Květy natrhejte v čistém prostředí, opláchněte vodou a nechte okapat. Podívejte se, jak sbírat léčivé bylinky.
  3. V hrnci je zalijte vařící vodou, přidejte citrón a společně povařte asi 10 minut. Citróny se přidávají do většiny sirupů.
  4. Po scezení přidejte cukr a vařte na mírném ohni ještě dalších 45 minut. Víte, z čeho se vyrábí třtinový cukr?
  5. Sirup pak nalijte do vyvařených sklenic. Podívejte se, jak plnit sirup do lahví a jak sirup konzervovat.
  6. Používat ho můžete na doslazování a přípravu nápojů - stejně jako jiné sirupy.

Květů jetele je kolem nás všude dostatek a sbírají se snadno. Kromě sirupu je můžete využít i na vaření čaje nebo je přidávat do polévek

Znáte ještě jiný způsob, jak využít jetel luční? Budeme rádi, když nám napíšete své tipy do komentáře pod článek.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář