Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kedlubny jsou k dostání po celý rok a i na zahrádkách můžeme pěstovat různé druhy od raných po zimní giganty. Kedlubny tak mohou být součástí našeho jídelníčku celoročně. Inspirujeme vás výběrem oblíbených receptů?

Výhodou zeleniny je, že ji často můžeme využít v teplé i studené kuchyni a mít tak pestřejší jídelníček za poměrně nízkou cenu. O kedlubnách to platí dvojnásob, využití najdou rané druhy i zimní giganty. Chroupeme je syrové, vaříme z nich polévky i přílohy. Podívejme se na možnosti podrobněji.

Kedlubnové polévky

Bramboračka nebo zeleninová polévka s kedlubnou získá na svěžesti a chuti. Podobně si vychutnáme také krémovou polévku z kedlubny - můžeme ji doplnit třeba rozpečenou slaninou nebo skvělými krutonky ze staršího pečiva. 

Kedlubny s masem

Dušená kedlubna s masem nebo uzeninou je příjemný (nejen) letní oběd. Kedlubna dušená společně s masem je hit. Vzájemně si předají chuť a výsledkem je chutné jídlo. Její příprava je snadná a časově nenáročná, a tak si ji jistě oblíbíte.

Hlavní jídla z kedlubny

Kedlubny můžeme plnit, dělat z nich placičky nebo je zapékat. Jídla z kedluben bývají masová nebo zeleninová. Doplnit je můžeme sýrem nebo bylinkami, oboje k nim skvěle pasuje. I kedlubnový mozeček mnohé milovníky této zeleniny potěší.

Kedlubnové přílohy

Asi všichni známe kedlubnovou náhradu za hlávkové zelí, která je svěží a chutná, zvláště z kedlubny gigant. Také dušená kedlubna je příjemnou přílohou. V neposlední řadě sem můžeme zařadit chutné kedlubnové hranolky. 

Kedlubny ve studené kuchyni

Kedlubny se hodí do salátů i pomazánek. V nich osolená syrová kedlubna pouští šťávu, která salát nebo pomazánku naředí, a je potřeba s tím počítat. Milovníci redukčních diet mohou plátky kedlubny použít jako podklad chlebíčků a jednohubek namísto veky.

Začátečníkům nabízíme videorecept na přípravu kedlubnového zelí, podle kterého mohou postupovat krok za krokem.

Komentáře

Další tipy a triky