Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
Zdroj: Top recepty

Sváteční chvíle a rodinná setkání jsou vhodnou příležitostí pochutnat si na bramborovém salátu. Výhodou je, že si ho připravíme dopředu, necháme v chladnu odležet a můžeme se věnovat rodině nebo návštěvě.


K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický salát s majonézou, tentokrát můžeme připravit salát odlehčený.

Základ bramborového salátu

Základem jsou samozřejmě brambory, které vaříme ve slupce, v páře a s dostatečným předstihem, aby vychladly. Ostatní složky už záleží na naší chuti a zvycích. Obvykle přidáváme vařenou nebo sterilovanou kořenovou zeleninu, kukuřici a hrášek, sterilované okurky a kapii, natvrdo uvařená vajíčka - vše pěkně nakrájené na kostečky a promíchané. Přidat můžeme jemně nakrájenou a krátce spařenou cibuli. Na závěr opatrně vmícháme ochucenou majonézu nebo vhodnou zálivku. 

Tipy na odlehčené "majonézy"

Kromě obyčejné majonézy (ať už kupované nebo doma připravené) je více dalších možností, jak připravit její odlehčené varianty. Můžeme je připravovat z jogurtu, mléka, zakysané smetany nebo z uvařených vajíček. Základem některých receptů je Šmakoun, tofu nebo sojové mlékoInspiraci najdeme v osvědčených receptech našich uživatelů.  

Saláty s jogurtem

V misce smícháme jogurt, olej, vodu, sůl, cukr. Místo obyčejného cukru lze přidat trochu medu, přírodní cukr nebo extrakt ze stevie. Kdo chce, přidá mletý pepř, provensálské koření nebo oblíbené salátové koření (např. na řecký salát). Přesné poměry jsou uvedené v jednotlivých receptech. Dobře ochucený jogurtový dresink opatrně vmícháme do salátu. Hotový salát necháme alespoň hodinu odležet, aby se prostoupily jednotlivé chutě.

Netradiční majonézy z našeho receptáře

V našem receptáři máme tipy na zdravější a odlehčené majonézy. U jednotlivých receptů jsou diskuze, ze kterých se dozvíme zkušenosti a cenné rady našich uživatelů. Můžeme vyzkoušet majonézu bez vajec, falešnou majonézu z vařených brambor a zakysané smetany, majonézu z rozmixovaných vařených vajec nebo majonézu bez oleje

Jak udělat majonézu ze Šmakouna, z tofu a ze sojového mléka

Další zajímavé recepty nám ukážou, jak připravit majonézu ze Šmakouna, což je potravina z vaječných bílků. Můžeme připravit jednoduchou sojanézu z tofu. Jinou oblíbenou možností, kterou využijeme nejen do bramborového salátu, je rychlá sojanéza ze sojového mléka.

Odlehčený bramborový salát

Mnozí nedají dopustit na odlehčené bramborové saláty, jejichž základem jsou ve slupce uvařené brambory, ještě za tepla oloupané, nakrájené a smíchané se zálivkou z okurkového nálevu, vody, oleje, cukru, soli, pepře a octa. Podle některých receptů se přidává hořčice. Možná si zrovna tento salát pamatujete ze svého dětství. 

Vídeňský bramborový salát

Na přípravu vídeňského bramborového salátu nepotřebujeme mnoho času ani mnoho surovin. Uvaříme brambory ve slupce, opět nejlépe v páře, a ani tentokrát je nenecháme zchladnout - naopak pracujeme s co nejteplejšími. Po oloupání je nakrájíme na plátky a zalijeme zálivkou z vývaru, octa a oleje. Horké brambory vstřebají část zálivky a zbytek zálivky zhoustne díky škrobu, který se z brambor uvolní. Salát opatrně mícháme a necháme krátce odležet při pokojové teplotě. Podle našeho receptáře můžeme vyzkoušet vídeňský bramborový salát, německý bramborový salát  nebo bavorský bramborový salát.

Na bramborovém salátu si můžeme pochutnat i bez tradiční majonézy. Stačí se nechat inspirovat našimi recepty. "Odlehčené" majonézy se nám budou hodit i do pomazánek a na zdobení některých jídel. Můžeme je dále dochucovat nadrobno nakrájenými sterilovanými okurkami, jemně nakrájenou cibulkou, utřeným česnekem nebo oblíbeným kořením.

Sdílejte s přáteli

Vytisknout

Facebook

Messenger

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky