

Šmakonéza a Šmatarka
Suroviny
- Šmakonéza:
- 50 g Šmakouna přírodní aroma
- 25 ml řepkového oleje
- 25 ml olivového oleje (panenského)
- 1 lžička Dijonské hořčice
- 3-4 lžíce mléka
- sůl
- pepř
- Šmatarka:
- 1 Šmakonéza
- 15 g kyselých okurek
- 15 g šalotky
- 1 lžíce limetkové šťávy
Postup přípravy receptu
Šmakouna si rozmělníme vidličkou a spolu s olejem vložíme do odměrného válce (pokud máte tyčový mixér bez něj, tak do vyšší sklenice). Důležité je, aby nádoba byla úzká, mixér se tam musí pohybovat jako píst.
Tyč spustíme až na dno, zapneme a pomalu táhneme nahoru. Několikrát ještě projedeme, abychom získali hladkou lesklou konzistenci.
Poté už jen vmícháme hořčici a postupně přidáváme mléko.
Osolíme, opepříme. Kdo má rád kyselejší, může přidat pár kapek citrónové šťávy. Můžete zkusit i variantu pouze s olivovým olejem, do bramborového salátu se pro výraznou chuť nehodí, ale je dobrá k pečeným bramborám nebo třeba k rybě.
Šmatarku uděláme naprosto jednoduše. Vezmeme si hotovou Šmakonézu a promícháme s velmi jemně pokrájenou šalotkou, okurky strouháme najemno a dle chuti přidáme limetkovou šťávu. Eventuálně můžeme ještě dosolit a dopepřit, ale není to nutné.
Poznámka od kuchařky
http://www.facebook.com/mishkavkuchyni
Majonéza se v současnosti stala hrozným strašákem a symbolem nezdravého jídla, ale v domácím provedení to není tak zlé. Když to rozpočítáme na porce, vyjde vám pak, že jste snědli trošku žloutku a lžíci kvalitního oleje. No a pokud místo žloutku použijete Šmakoun, tak vám to žaludek určitě neprovrtá.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Šmakonéza a Šmatarka
-
zizala:Uz chybi jen joguneza a jotarka, vid
?
Ale jinak dobry napad, zajimala by mne chut.Smakouna jsem kdysi do smesi pouzivala casto, ale nejak se mi zprotivil.Coz je ovsem muj problem. -
maiva:
Máš pravdu. Čeština je sice ohebný jazyk, ale tohle už je spíš lámání přes koleno
-
tohle jsou názvy