Šmakonéza a Šmatarka

MishkaVkuchyni Kuchařka: MishkaVkuchyni

Omáčky 3 názory

Suroviny

Šmakonéza:
50 g Šmakouna přírodní aroma
25 ml řepkového oleje
25 ml olivového oleje (panenského)
1 lžička Dijonské hořčice
3-4 lžíce mléka
sůl
pepř
Šmatarka:
1 Šmakonéza
15 g kyselých okurek
15 g šalotky
1 lžíce limetkové šťávy
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Šmakouna si rozmělníme vidličkou a spolu s olejem vložíme do odměrného válce (pokud máte tyčový mixér bez něj, tak do vyšší sklenice). Důležité je, aby nádoba byla úzká, mixér se tam musí pohybovat jako píst.

  2. Tyč spustíme až na dno, zapneme a pomalu táhneme nahoru. Několikrát ještě projedeme, abychom získali hladkou lesklou konzistenci.

  3. Poté už jen vmícháme hořčici a postupně přidáváme mléko.

  4. Osolíme, opepříme. Kdo má rád kyselejší, může přidat pár kapek citrónové šťávy. Můžete zkusit i variantu pouze s olivovým olejem, do bramborového salátu se pro výraznou chuť nehodí, ale je dobrá k pečeným bramborám nebo třeba k rybě.

  5. Šmatarku uděláme naprosto jednoduše. Vezmeme si hotovou Šmakonézu a promícháme s velmi jemně pokrájenou šalotkou, okurky strouháme najemno a dle chuti přidáme limetkovou šťávu. Eventuálně můžeme ještě dosolit a dopepřit, ale není to nutné.

Poznámka

http://www.facebook.com/mishkavkuchyni

Majonéza se v současnosti stala hrozným strašákem a symbolem nezdravého jídla, ale v domácím provedení to není tak zlé. Když to rozpočítáme na porce, vyjde vám pak, že jste snědli trošku žloutku a lžíci kvalitního oleje. No a pokud místo žloutku použijete Šmakoun, tak vám to žaludek určitě neprovrtá.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 20 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šmakonéza a Šmatarka

  • chocolate chocolate

    zizala:Uz chybi jen joguneza a jotarka, vid;-)?
    Ale jinak dobry napad, zajimala by mne chut.Smakouna jsem kdysi do smesi pouzivala casto, ale nejak se mi zprotivil.Coz je ovsem muj problem.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    maiva: :yes: Máš pravdu. Čeština je sice ohebný jazyk, ale tohle už je spíš lámání přes koleno :-S

    Odpovědět

  • maiva maiva

    :-Otohle jsou názvy:-S

    Odpovědět

TIP dne na email

Tématické fráze: smakoneza