Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Každou větší úrodu ovoce se snažíme zpracovat a uchovat co nejlépe. Z jablek většinou vyrábíme mošt. Po celé republice jsou v provozu moštárny, které za mírný peníz pomohou z jablek vymačkat čistou hodnotnou šťávu.

Mošt můžete zakonzervovat, zmrazit, uvařit z něj sirup. Ale také můžete zkusit vyrobit domácí cider. Je to lehký kvašený nápoj, kterému se někdy nesprávně říká jablečné pivo. Pokud vyrábíte domácí vína, bude pro vás výroba cideru snadná.

Jak udělat domácí jablečný cider (cidr)

Potřebujete mošt, demižon s kvasnou zátkou, případně také cukr. Demižon i láhve musí být sterilně čisté a suché.

  • Mošt nalijte do demižonu a pokud je hodně kyselý, přidejte cukr.
  • Tip: Budoucí cider můžete ochutit kořením v celku, které povaříte 5 minut v trošce vody a pak vlijete i s ní do demižonu. Doporučujeme vanilku či skořici.
  • Uzavřete zátkou a v místnosti o stálé teplotě nad 10 °C nechte kvasit asi 2–3 měsíce.
  • Jakmile se usadí kal, opatrně stočte nápoj pomocí hadičky do lahví. Můžete konzumovat hned, ale lepší je nechat ho v lahvích ještě několik týdnů zrát.
  • Cider lze pít studený i teplý a dokonce s ním můžete bez obav i vařit.
Připravujete si jablečný cider nebo máte raději klasiku v podobě jablečného moštu? Podělte se s námi o vaše chutě i zkušenosti s těmito nápoji v komentářích, těšíme se.

Komentáře

Další tipy a triky