Šmakonéza a Šmakounova tatarka

Suroviny

Šmakonéza:
100 g Šmakouna natural
50 ml řepkového oleje
50 ml olivového oleje (panenského)
1 lžička Dijonské hořčice
6 lžic rostlinného mléka
Tatarka:
šmakonéza
30 g kyselých okurek
30 g šalotky
1 limetka
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Šmakouna si rozmělníme vidličkou a spolu s olejem vložíme do odměrného válce (pokud máte tyčový mixér bez něj, tak do vyšší sklenice). Důležité je, aby nádoba byla úzká, mixér se tam musí pohybovat jako píst. Tyč spustíme až na dno, zapneme a pomalu táhneme nahoru. Několikrát ještě projedeme, abychom získali hladkou lesklou konzistenci.

  2. Poté už jen vmícháme hořčici a postupně přidáváme mléko. Kdo má rád kyselejší, může přidat pár kapek citrónové šťávy. Můžete zkusit i variantu pouze olivovým olejem, do bramborového salátu se pro výraznou chuť nehodí, ale je dobrá k pečeným bramborám nebo třeba k rybě.

  3. Tatarku uděláme naprosto jednoduše. Vezmeme si hotovou majonézu a promícháme s velmi jemně pokrájenou šalotkou, okurky strouhám najemno a dle chuti přidávám limetkovou šťávu. Osolím, opepřím a je hotovo.

Poznámka od kuchařky

http://www.facebook.com/MishkaDiary

Majonéza se v současnosti stala hrozným strašákem a symbolem nezdravého jídla, ale v domácím provedení to není tak zlé. Když to rozpočítáme na porce, vyjde vám pak, že jste snědli trošku žloutku a lžíci kvalitního oleje. No a pokud místo žloutku použijete Šmakoun, tak vám to žaludek určitě neprovrtá.

Komentáře k receptu Šmakonéza a Šmakounova tatarka

  • MishkaCZ MishkaCZ(autor receptu)

    magdalenka: Děkuji, určitě nedám. Já takovéto lidi vůbec neřeším. Ať si každý jí, co uzná za vhodné. Takový člověk tu prezentuje sám sebe a to je jeho věc ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Miška, máš skvelé recepty. Nie každý ich ocení, ale nedaj sa odradiť...ja ich vítam. :yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Pravda: Ak sa dá jesť tá umelohmotná majonéza Hellmans, tak toto určite. A je to podstatne zdravšie. Inak, skúste sa pozrieť, čo obsahuje v obchode kúpená majonéza Hellmans.;-)

    Odpovědět

  • MishkaCZ MishkaCZ(autor receptu)

    Pravda: Víte, člověk, který se zajímá o své zdraví, tak zná produkt Tofunéza z prodejen zdravé výživy. No a jelikož já i moje rodina milujeme Šmakouna, tak jsem místo tofu použila právě jeho. Nikdo Vám to nenutí ani nevnucuje, nevyzkoušel jste, a proto nesuďte. Víc k tomu netřeba dodávat.

    Odpovědět

  • ella1 ella1

    super :yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Pravda:vyzkouším a pak teprvá kritizuju.

    Odpovědět

  • Pravda Pravda(neregistrovaná)

    To je opravdu šmakuláda. Je to vůbec k jídlu?:-((

    Odpovědět

Tématické fráze: tatarka helmans recepty majonéza ze šmakouna tatarka z olivového oleje že smakouna majonéza tatarka hellmanns recepty majoneza ze šmakouna recept šmakounova pomazanka pomazánka z uzeného šmakouna jak udelame tararku zdravá majonéza z mléka ládi hrušky šmakounová majonéza tatarka z olivového oleje recept smakoneza-smakounova-tatarka recept ládi hrušky 12.6.2014