Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Říká se, že snídaně je základ dne. Je to také první jídlo, kterým nový den vítáme. Proto bychom si měli dát záležet, aby nejen dobře chutnalo a vypadalo, ale aby tělu dodalo i potřebné živiny pro úspěšné odstartování nového dne.

Stravovat se podle ročního období je nejenom moderní, ale i ekonomické. V létě by se tak na snídaňových talířích mělo objevovat zejména čerstvé ovoce a zelenina. Inspirovat se můžete následujícími 15 letními snídaněmi, kterými však nepohrdnete ani s přicházejícím podzimem.

1/15

    1 z 15

    Ovesná kaše s lesními plody a ořechy

    Ovesná kaše s lesními plody a ořechy

    Ostružiny, borůvky, maliny, rybíz, jahody - všechno vyjmenované ovoce můžete přimíchat do ovesné kaše. Společně s oříšky, které je pro rozvinutí vůně a chuti nejlepší předem krátce opražit na pánvi, dodá kaše nejenom energii, ale díky fialkové či narůžovělé barvě se strávníkům bude i líbit

    2 z 15

    Smoothie bowl s lesním ovocem

    Smoothie bowl s lesním ovocem

    Drobné ovoce je možné rozmixovat společně s avokádem, baby špenátem, polotučným tvarohem a mlékem či podmáslím do lahodného smoothie. Podle chuti můžete přidat oříškové máslo, med, kakao či ovesné vločky. Jedná se o ideální snídani, když nestíháte.

    3 z 15

    Vafle s lesním ovocem

    Vafle s lesním ovocem

    Nadýchané vafle jsou báječnou snídaní v každém období. V létě je doplňte ovocem ze zahrádky. To můžete přidat na hotové lívance jak v celku, tak i ve formě rozvaru. Například borůvky či rybíz můžete dokonce přimíchat rovnou do těsta. Konečné dílo ozdobte mátou nebo meduňkou.

    5 z 15

    Lehká letní snídaně s příchutí banánu

    Lehká letní snídaně s příchutí banánu

    Pokud však máte rádi exotické ovoce i v létě, nic vám nebrání ho do snídaně také zakomponovat. Z banánu, vejce, skořice a karobu připravíte hutné těsto, ze kterého usmažíte placičku. Tu servírujte s tvarohem, marmeládou a exotickým ovocem podle chuti.

    6 z 15

    Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou

    Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou

    Na snídani vám jistě budou chutnat i moučníky, které si upečete den předem. Zkuste třeba tuto "vytuněnou" bábovku z tvarohovo-pudinkového těsta. Bábovka je vláčná a kyprá, hořká čokoláda jí pak dodává tu správnou chuť. Na talíři bábovku ozdobte drobným ovocem a vychutnávejte.

    7 z 15

    Šlehačková bublanina

    Šlehačková bublanina

    Pokud spíše preferujete ovoce přímo v těstě, upečte si ovocnou bublaninu. Uvidíte, že vám podle tohoto receptu opravdu zachutná a během léta si ji budete připravovat s rozličnými druhy ovoce. Pro ještě lepší chuť přidejte do drobenky vanilkový cukr

    8 z 15

    Sladký letní chlebík

    Sladký letní chlebík

    Chleba s máslem, šunkou či sýrem na snídani je klasika. Pokud však dáváte přednost sladkým snídaním, upečte si právě chlebík sladký. Tento se dělá z grahamové mouky, strouhané cukety, mrkve a jablek. Pro vůni se pak přidává vanilka, skořice a muškátový oříšek.

    9 z 15

    Tvarohová pomazánka s řeřichou

    Tvarohová pomazánka s řeřichou

    Jestliže se však po ránu radši zakousnete do něčeho slaného, následující recepty jsou přímo pro vás. Pomazánky jsou ideální volbou, například tato tvarohová s řeřichou. Tvaroh z vaničky se pouze našlehá s pomazánkovým máslem a kapkou smetany do jemného krému, přidá se řeřicha, sůl a je hotovo.

    10 z 15

    Pomazánka z lučiny a červené řepy

    Pomazánka z lučiny a červené řepy Video

    Na pečivu, zejména na tom celozrnném, bude nádherně vypadat pomazánka z červené řepy. Tu jemně nastrouhanou smíchejte s Lučinou, strouhaným eidamem, utřeným česnekem, solí a pepřem. Chutná jak z předvařené, tak i ze syrové řepy. Stejně tak Lučinu lze zaměnit za pomazánkové máslo.

    12 z 15

    Toustová omeleta

    Toustová omeleta

    Vejce na různé způsoby jsou velmi oblíbenou snídaní. Podle vybraného receptu vaječnou omeletu vylepšíte o opečený a na kostičky nakrájený toustový chleba. Ten doplníte uzeným sýrem, šunkou, trochou smetany, kořením a zeleninou, a chutná sytá snídaně je na světě. 

    13 z 15

    Bruschetta

    Bruschetta

    Efektně vypadající snídaně je i bruschetta s rajčátky a olivovým olejem. Krajíčky bílého chleba nebo bílé bagetky opečte na pánvi z obou stran, potřete česnekem a poklaďte cherry rajčátky promíchanými s olivovým olejem a solí. Ozdobte čerstvou bazalkou a vychutnávejte.

    14 z 15

    Zapečená snídaně

    Zapečená snídaně

    Plátky veky můžete zapékat v mikrovlnné troubě, a to spolu s mortadelou, což je měkký salám s olivami, pepřem či pistáciemi. Nejprve se však pečivo pomaže plnotučnou hořčicí a křenem, poté se obalí mortadelou, dá se krátce zapéct, přidají se rajčata a papriky a opět se na chvíli vloží do mikrovlnky.

    15 z 15

    Avokádová snídaně

    Avokádová snídaně

    Na zdravou snídani plnou energie budete potřebovat celozrnný chleba, avokádo, nízkotučný tvaroh, vejce v podobě volského oka, ředkvičky, sůl, pepř, citrónovou šťávu, olivový olej a něco zeleného na ozdobu. Pokud si doma vyrábíte vlastní klíčky, můžete přidat i je.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli