Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččina kuchyně voní a chutná jinak než školní jídelna. I ta nejjednodušší jídla jsou v podání babiček chutná a výživná. Velký vliv na trávení má spousta pohybu, kterého mají děti dostatek hlavně na vesnici.

Babičky děti rozmazlují, a to i jídlem. Hlavně o prázdninách se starají o vnoučata delší dobu než dva víkendové dny a toho se musí jaksepatří využít. Pečou, vaří, smaží a dětem moc chutná - jak by ne, když jim babičky u plotny splní jakékoliv přání.

Babiččiny jednoduché pokrmy

Babičky na vesnici měly výhodu - spoustu potravin si vypěstovaly nebo nasbíraly samy. Jejich kuchyně bývala skromná a jídla jednoduchá. Vařilo se podle toho, co bylo doma a přitom to nasytilo celou rodinu i s vnoučaty. Slanina a domácí vajíčka patřily mezi základní potraviny ve spíži. Obě ingredience se daly zpracovat do mnoha pokrmů - s knedlíky, s brambory, s pečivem, se zeleninou - nebo s noky.   
    

Jaké noky můžeme připravit

Máme několik možností přípravy noků:
  1. Moučné noky připravíme z polohrubé nebo hrubé mouky, vody a soli. Můžeme přidat vejce, těsto bude nadýchanější. 
  2. Krupicové noky uděláme z dětské jemné krupičky nebo z hrubé krupice. Jsou jemné a nadýchané, můžeme je podávat i jako přílohu.
  3. Tvarohové noky mají jemně nakyslou chuť. Hodí se do slané kuchyně, ale ve sladké se také neztratí. Sypeme je strouhaným tvrdým tvarohem.
  4. Bramborové noky se dají připravit ze zbylých brambor. Spolu s moukou, vejcem a solí připravíme těsto, ze kterého tvarujeme nočky.

Jak připravit nočky s vejci a slaninou

Těsto vykrajujeme dvěma lžičkami, seškrabujeme z prkénka nebo použijeme haluškovač. Vytvarované noky vhazujeme do osolené vařící vody. Než se uvaří a vyplavou, pokrájíme si na kostičky slaninu  a opečeme ji na pánvi, na ni vlijeme rozšlehaná vejce, která necháme částečně srazit. Přisypeme k nim noky a směs dosmažíme. Na talíři posypeme noky nasekanou zelenou petrželkou.

Podobný recept můžeme použít, pokud hodně spěcháme a na přípravu noků nemáme čas. Koupený houskový knedlík pokrájíme na kostičky, osmažíme na sádle, přisypeme orestovanou slaninu a vlijeme vejce, která necháme srazit.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli