Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co se zbylými knedlíky? Recept na rozstřelené knedlíky s vejci si zamiluje každý, postup je snadný, chuť božská
Zdroj: Veronika KOKO Šmehlíková, Toprecepty

Knedlíky s vajíčkem jsou úsporné, jednoduché, rychlé a v duchu vaření beze zbytku se do nich dá spotřebovat z lednice kdeco. Pokud si ale zakládáte na dokonalosti, v duchu moderní gastronomie lze notoricky známý recept rozložit na dvě základní části a užít si ve finále to nejlepší od obojího.

Nový přístup 

V době gastronomických inovací se často už tolik nepřemýšlí o kombinaci nových chutí a surovin, je přeci jen obtížně ještě vymyslet něco úplně nového, co tu ještě vůbec nebylo. Vždy se ale dá stavět na tradicích, které pojmeme jinak a dáme jim moderní švih

Ať už tomu budeme říkat rozstřelený a nebo odborněji dekomponovaný recept, znamená to, že ingredience, které běžně tvoří celek, se najednou vyskytnou na talíři zvlášť.

Klasickým příkladem je rozstřelený neboli rozlítaný španělský ptáček. Známý propagátor gastronomie Roman Vaněk zas novátorsky pojmul tiramisú, které servíruje pomocí sifonové láhve do skleničky spolu se sušenkami Amaretti.  

Běžný recept má mouchy

Běžný postup přípravy knedlíků s vejci velí ve chvíli, kdy jsou kostičky knedlíků místy opečené, přilít do pánve směs vajec, míchat a nechat vejce dojít ve zbytkovém teple.

Puntičkář by ale mohl namítnout, že se vejce neuvaří rovnoměrně, někde jsou vysušená a jinde bílek ještě podezřele průhledný. Zkrátka s nadýchanými šťavnatými míchanými vejci to nemá zas tak moc společného.

Navíc knedlíky začnou rychle nasávat vláhu a houbovatět, přitom nám u nich jde o maximální křupavost na opečených stranách. 

Dokonalý výsledek 

Jak tedy zajistit, aby všechno vyšlo na jedničku? Jednoduše použijte místo jedné pánve dvě. Když oddělíte opékání knedlíků a přípravu míchaných vajec, stane se trochu nudný pokrm něčím opravdu zvláštním.

Opravdoví hračičkové si mohou zvlášť osmažit také cibulku nebo kostičky slaniny na ozdobu, to je ale už fajnšmekerská kratochvíle pro ty, kteří u plotny relaxují a hrají tento sport s obrovskou láskou a nadšením.

Výhodou je, že už opečené knedlíky na horké pánvi klidně počkají na svůj budoucí podklad, takže se nemusíte stresovat s přesným načasováním na dvou plotýnkových stanovištích. 

Začátek je stejný 

Budete potřebovat naprosto běžné suroviny: knedlíky, sádlo nebo máslo, cibulku, možná nějakou slaninu a bylinku na posypání. Určitě užijete naše tipy na knedlíky s vejci dovedené k dokonalosti, kdy například doporučujeme kolečka knedlíků před krájením a opékáním krátce napařit. Pokud nemáte hotové knedlíky při ruce, můžete použít jejich rychlou alternativu z pánve - karlovarský trhanec. 

Vymazlená vajíčka 

V druhé pánvi lze osmažit cibulku na sádle, které pustí hned zpočátku slanina. Pokud ho bude málo nebo vynecháte masovou složku, bude to chtít lžíci másla.

Vedle prošleháte směs vajec s trochou smetany a připravíte pěkně beze spěchu a pozvolna dokonalá míchaná vajíčka přesně tak, jak je máte nejraději.

Jak připravit dokonalá míchaná vejce a to rovnou na dva způsoby, můžete nastudovat v našem předchozím článku. A tím je zázrak na světě! Věřte, že takto připravené knedlíky s vejci chutnají úplně jinak. Na posypání jim sluší třeba pažitka, ale i zdravá řeřicha nebo jiné microgreens

Náš tip: Pokud jste přišli inovacím na chuť, koukněte se i na náš videorecept s vejci a slaninou.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více