Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké cukroví je cukrářským výrobkem, který se skládá z hladké mouky, másla, cukru a žloutků. Do základního těsta můžeme přidat různé ingredience, které chuť cukroví doladí - ale vůně másla musí převládat.

Linecké cukroví je spolu s vanilkovými rohlíčky korunovaným královským párem na vánoční tabuli. Na rozdíl od rohlíčků lze linecké připravit na mnoho způsobů - ať s jinými přísadami do těsta, tak nespočetným množstvím tvarů, plnění a zdobení.

1

Jaké je složení lineckého těsta

Linecké cukroví si zaslouží jen ty nejlepší suroviny. Takovými jsou hladká mouka dvounulka, kvalitní máslo, prosátý moučkový cukr a čerstvé žloutky. Pokud použijeme Heru nebo jiný tuk na pečení, musíme počítat s jinými vlastnostmi těsta, s odlišnou chutí i absencí příjemně máslové vůně cukroví.

2

Čím se dá linecké těsto nastavit

Část mouky můžeme nahradit jemně mletými mandlemi, vlašskými a lískovými oříšky nebo kokosem. Tmavou barvu zajistíme použitím práškového kakaa. Jemnější struktury dosáhneme pudinkovým práškem nebo škrobem. Pro celiaky se nebojíme sáhnout po bezlepkové mouce, která má neutrální chuť.

3

Jak ochutit těsto na linecké cukroví

Každé vánoční těsto by mělo vonět vanilkou. Svěží chuti dosáhneme citronovou a pomerančovou kůrou. Kořeněné cukroví voní skořicí, hřebíčkem, muškátovým květem; některá těsta zase ořechy či kokosem. Pudinkový prášek s konkrétní příchutí a různá aromata dodají těstu příjemnou vůni i barvu.

4

Jak vypracovat těsto na linecké

Linecké těsto musíme zpracovat rychle a příliš ho nezahřívat, aby se nespařila mouka - na rozdíl od lineckých koláčů, kde jsou kousíčky másla v těstě žádoucí. Nejlehčí je zpracování robotem. Pokud však volíme ruční práci, vymícháme těsto vařečkou a rychle linecké zpracujeme na vále, podsypané trochou mouky.

5

Jak vykrajovat a tvarovat cukroví

Těsto na linecké musí být dobře odpočinuté a vychlazené. Z lednice oddělíme jen část těsta, kterou hned vyválíme, a z plátu vykrájíme tvary pomocí formiček, ostrého nože nebo skleniček. Kousky těsta můžeme vtlačovat do formiček (košíčky, oříšky), jiné namotávat na kovové trubičky nebo kužely.

6

Jak dlouho se peče linecké cukroví

Tenké tvary lineckého pečeme na 160–165 °C. Při vyšší teplotě se máslo "vzbouří" a tvary budou deformované. Při nižší teplotě se těsto uvnitř nedopeče. Doba pečení se nedá přesně určit - každá trouba peče jinak. Musíme ji hlídat a až okraje cukroví zrůžoví, plech hned vyndáme a po chvilce přendáme kousky na chladný tác.

7

Jak a čím plníme linecké cukroví

Tou nejpoužívanější náplní je dobrá marmeláda bez peciček a kousků ovoce. Nejčastější volbou je marmeláda rybízová, ale i z jiného ovoce (švestková povidla). Některé druhy cukroví plníme máslovým krémem, jiné nádivkami z ořechů, čokoládovou pomazánkou nebo arašídovým máslem.

8

Jak nanášet cukr na linecké cukroví

Linecké cukroví můžeme nechat bez cukrové posypky, ale s ní vypadají jako zasněžené. Použijeme prosátý moučkový cukr s vanilkou. Naplněné kousky obalíme v cukru a oklepneme je. Cukroví můžeme pocukrovat pomocí sítka - pokud poprášíme jen horní stranu, zůstane marmeládové očko jasné.

9

Jak krásně ozdobit linecké cukroví

Kromě oček marmelády ve vykrojených středech jsou krásnou ozdobou čokoládové a cukrové polevy, do kterých ještě před zaschnutím umístíme kousek oříšku, kokos, kandované ovoce nebo cukrářské dekorace. Rozpuštěnou čokoládou cukroví ozdobíme pomocí cukrářského sáčku. Cukrové polevy můžeme také obarvit.

10

Jak se skladuje linecké cukroví

Suché tvary můžeme upéct mezi prvními druhy cukroví - hned po zázvorkách, perníčkách a pracnách. Umístíme je do dóz s víkem a zdobíme podle potřeby - ale krémem až těsně před vánočními svátky. Cukroví s marmeládou skladujeme v krabicích a dózách v chladu, ale cukroví s krémem raději v lednici.

Těsto na linecké cukroví můžete připravit i v domácí pekárně. Podívejte se na video:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky