Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dostatek času je vzácnou komoditou a s blížícím se vánočním obdobím to cítíme ještě intenzivněji. Přinášíme vám výběr jídel, která zvládnete připravit během několika minut, a přitom se dobře a kvalitně najíte. Ušetřete čas v kuchyni a dopřejte si o to víc chvilek odpočinku.

Minutková jídla jsou jídla, která se rychle tepelně zpracují, aby byla co nejdříve na stole. Řešíme jimi hlavně nedostatek času, když chceme připravit teplou večeři pro sebe či rodinu. Pojďte si projít náš výběr a inspirujte se rychlými recepty.

1/15

    1 z 15

    Kuřecí minutkový guláš

    Kuřecí minutkový guláš

    Kuřecí maso je pro rychlou úpravu ideální. V tomto receptu ho nakrájíte na nudličky a zprudka orestujete. Přidáte mletou papriku, která nesmí chybět v žádném guláši. Pro větší pestrost přidáte ještě nakrájenou kapii a chvíli směs podusíte. Skvělou přílohou je dušená rýže nebo opečené brambory. 

    2 z 15

    Babiččina minutka

    Babiččina minutka Video

    U kuřecího masa zůstaneme, protože minutkové řízky z něj jsou naprosto úžasné. Po osmažení zůstanou pěkně šťavnaté a výbornou chuť mají díky tomu, že je obalíte ve směsi mouky a koření namísto klasického trojobalu. Můžete si k nim připravit bramborovou kaši nebo je podávat s čerstvým pečivem a salátkem.

    4 z 15

    Česnečka

    Česnečka Video

    I některé polévky můžeme připravit během pár minut. Taková česneková polévka je rychlá na přípravu a můžete využít vývar z brambor, když je vaříte jako přílohu. Stačí přidat prolisovaný česnek. Polévku můžete vylepšit osmaženou cibulkou a kostičkami chleba. 

    5 z 15

    Rychlá kulajda

    Rychlá kulajda Video

    Kulajda je polévka plná hub, ať už sušených nebo čerstvých, a brambor. V tomto receptu ji zjemníte zakysanou smetanou. Krásně ji ovoní trocha kopru. Když ji budete podávat s čerstvým plátkem chleba, tak se určitě příjemně zasytíte.

    6 z 15

    Rychlá cibulačka k večeři

    Rychlá cibulačka k večeři

    Do této rychlé polévky patří cibule bílá i červená a přidáte i pár kousků kořenové zeleniny a brambor. Tím polévka získá na výživnosti. Zeleninu můžete zalít zeleninovým vývarem, nebo přidat kostku bio bujónu. Na závěr zahustíte rozšlehaným vajíčkem a máte hotovo. 

    7 z 15

    Rychlé fazole z jednoho hrnce

    Rychlé fazole z jednoho hrnce

    Když se nechcete odbýt "obyčejným párkem", tak můžete připravit tuhle dobrotu z jednoho hrnce. K opečené klobásce přidáte česnek, žampiony a brambory, které chvilku podusíte. Na závěr zalijete fazolemi v omáčce z konzervy. Dle svého dochutíte a už můžete podávat s kouskem čerstvého pečiva.

    8 z 15

    Hlíva ústřičná jako "minutka"

    Hlíva ústřičná jako "minutka"

    Když otevřete lednici a už tam na vás koukne jen opuštěná hlíva, tak i tak máte vyhráno. Nejen že je hlíva zdravá, ale tím, že ji zprudka osmažíte a ovoníte špetkou kmínu, tak si na ní i skvěle pochutnáte. Před smažením necháte hlívu chvíli podusit, aby byla lépe stravitelná. Podáváte s chlebem nebo bramborovou kaší.

    9 z 15

    Extra rychlé lívance

    Extra rychlé lívance Video

    Když vás honí mlsná a doma nemáte jedinou sladkost, tak s tímhle receptem si přijdete na své. Na tyhle lívance vám postačí mouka, vejce, mléko a trocha oleje. Vše odměříte pomocí hrnečků, zašleháte a dozlatova z obou stran osmažíte. Ozdobíte domácí marmeládou a je to. 

    10 z 15

    Játra na cibulce

    Játra na cibulce

    Tento recept sice nepatří mezi extra rychlé, ale zabere vám minimum času na přípravu. Játra společně s cibulí dáte do pekáčku a necháte péct v troubě. Když jsou játra měkká, tak přidáte rajčatovou omáčku (nebo kečup), můžete zakápnout sójovou omáčkou, a je hotovo. K játrům se určitě hodí kopeček rýže. 

    11 z 15

    Špagety "Alfredo"

    Špagety "Alfredo"

    Další recept je vhodný do situace, kdy toho v lednici příliš nemáte. Budete totiž potřebovat pouze špagety, česnek, aromatický sýr (parmezán, čedar) a smetanu. Česnek lehce orestujete, zalijete smetanou, do které dáte rozpustit sýr, a omáčku na těstoviny máte hotovou - stačí promíchat, dochutit a sníst.

    12 z 15

    Vegetariánská minutka

    Vegetariánská minutka

    I samotná zelenina se hodí na minutkové recepty. Na rozpálené pánvi a olivovém oleji zprudka orestujete cibuli až do zkaramelizování. Dále přihodíte zeleninu, kterou máte zrovna po ruce, nyní na podzim třeba kořenovou, a vše podlijete vodou z brambor, které vaříte vedle v hrnci jako přílohu. Dochutíte podle svého a můžete podávat.

    13 z 15

    Smažené nudle s tuňákem a vejci

    Smažené nudle s tuňákem a vejci

    Čínské nudle patří mezi klasické rychlovky asijských bister a pouličních stánků. Inspirovat se jimi můžete i při domácí přípravě. Jejich hlavní výhodou je rychlost, která spočívá v prudkém restování, díky kterému je zelenina tepelně upravená, ale zároveň si zachová svou křupavost. V této variantě navíc přidáte tuňáka z konzervy a smažená vejce.

    15 z 15

    Minutková kachní prsa

    Minutková kachní prsa Video

    Můžete si připravit i méně tradiční minutkový recept a to z kachních prsou. Stačí je jen nařezat, řádně okořenit a hojně zasypat mořskou solí. Pak je zprudka opéct z každé strany a uchovat je chvilku v teple, aby došla. Výborně budou chutnat s opečenými bramborami a rychlým brusinkovo-rybízovým dipem.

1/15

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli