Nejoblíbenější vánoční polévky: Recepty na 3 klasiky, které jsou českou tradicí
Štědrovečerní večeře je vrcholem Vánoc. I když se mnozí z nás nejvíce těší na smaženého kapra s bramborovým salátem, právě polévka nás dokáže na tento chod dokonale navnadit. A které patří k těm nejoblíbenějším?
Co rodina, to jiný recept. Řeč je o vánočním menu, jehož nedílnou součástí je také polévka. Nicméně každá rodina si tu tradiční představuje jinak. Připravili jsme pro vás inspiraci na tři nejčastější vánoční polévky, které vás zahřejí a dokonale navodí sváteční atmosféru. Která z nich patří k vašim nejoblíbenějším?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Rybí polévka
V mnoha rodinách je právě rybí polévka číslo jedna a nesmí chybět na štědrovečerním stole. Kromě tradice je její příprava také velmi praktická, protože ji vaříme z hlav, kostí a odřezků z kapra, čímž skvěle využijeme celou rybu. Nechybí v ní ani kořenová zelenina, která dotváří jedinečnou chuť této polévky. V závěru se rybí polévka zahušťuje jíškou nebo jikrami a mlíčím z kapra.
Houbová polévka
Druhou nejoblíbenější vánoční polévkou bývá v rodinách houbová polévka z lesních hříbků. Je sytá a na přípravu jednoduchá. Někdy se do ní přidávají také kroupy. Sušené houby je dobré před vařením namočit a jejich výluh nevylévat, ale rozhodně jej použít do polévky. Do houbové polévky se přidává také kořenová zelenina a někdy se podle receptu polévka zjemňuje smetanou.
Zelná polévka
Někde zelňačka, v jiném regionu kyselice a na Slovensku kapustnica. Tato polévka má mnoho názvů i drobných obměn, ale především své čestné místo na vánočním stole. Základem je kysané zelí, brambory a nechybí ani kousek uzeného masa nebo klobásky. Může se zjemnit smetanou nebo být doplněna hříbky.
V některých rodinách bývá na štědrovečerní večeři oblíbená hrachová polévka. S její přípravou začínáme nejlépe den předem, a to namočením hrachu. Jak na to, můžete zhlédnout v našem videoreceptu.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře