Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štědrovečerní večeře je vrcholem Vánoc. I když se mnozí z nás nejvíce těší na smaženého kapra s bramborovým salátem, právě polévka nás dokáže na tento chod dokonale navnadit. A které patří k těm nejoblíbenějším?

Co rodina, to jiný recept. Řeč je o vánočním menu, jehož nedílnou součástí je také polévka. Nicméně každá rodina si tu tradiční představuje jinak. Připravili jsme pro vás inspiraci na tři nejčastější vánoční polévky, které vás zahřejí a dokonale navodí sváteční atmosféru. Která z nich patří k vašim nejoblíbenějším? 

Rybí polévka

V mnoha rodinách je právě rybí polévka číslo jedna a nesmí chybět na štědrovečerním stole. Kromě tradice je její příprava také velmi praktická, protože ji vaříme z hlav, kostí a odřezků z kapra, čímž skvěle využijeme celou rybu. Nechybí v ní ani kořenová zelenina, která dotváří jedinečnou chuť této polévky. V závěru se rybí polévka zahušťuje jíškou nebo jikrami a mlíčím z kapra. 

Houbová polévka

Druhou nejoblíbenější vánoční polévkou bývá v rodinách houbová polévka z lesních hříbků. Je sytá a na přípravu jednoduchá. Někdy se do ní přidávají také kroupy. Sušené houby je dobré před vařením namočit a jejich výluh nevylévat, ale rozhodně jej použít do polévky. Do houbové polévky se přidává také kořenová zelenina a někdy se podle receptu polévka zjemňuje smetanou

Zelná polévka

Někde zelňačka, v jiném regionu kyselice a na Slovensku kapustnica. Tato polévka má mnoho názvů i drobných obměn, ale především své čestné místo na vánočním stole. Základem je kysané zelí, brambory a nechybí ani kousek uzeného masa nebo klobásky. Může se zjemnit smetanou nebo být doplněna hříbky. 

V některých rodinách bývá na štědrovečerní večeři oblíbená hrachová polévka. S její přípravou začínáme nejlépe den předem, a to namočením hrachu. Jak na to, můžete zhlédnout v našem videoreceptu. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli