Ostružinový koláč s tvarohovou náplní: Užijte si báječné plody pozdního léta
V druhé polovině léta dozrávají dočerna zbarvené ostružiny plné šťávy, které se výborně hodí do pohárů, koktejlů a nejrůznějších moučníků. Máme pro vás recept na báječný koláč z kynutého těsta, lehce pikantní chuť ostružin v něm ještě umocní tvarohová náplň a máslová drobenka.
Ostružiny pěstujeme ve více odrůdách, které se odlišují vzhledem, chutí i dobou dozrávání. Plody získávají tu správnou chuť teprve tehdy, když jsou dobře vyzrálé a dají se snadno trhat. Chutnají hned po utržení, ale snadno je zmrazíme a pak je používáme podle potřeby.
Jak udělat ostružinový koláč
Do kynutého těsta podle receptu s názvem "olejový koláč s ostružinami" nepatří žádné vajíčko, ale do tvarohové náplně jedno přidejte.
- Na těsto si připravte 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 180 g vody, 150 ml oleje, 50 g cukru, 15–21 g čerstvého droždí, 1 vanilkový cukr (20 g) a 1 špetku soli.
- Na náplň budete potřebovat 500 g měkkého tvarohu (z kostky), 60 g moučkového cukru, 1 vajíčko, strouhanou citronovou kůru a mléko podle potřeby. Na posypání koláče použijete 150–200 g ovoce. Drobenku smícháte ze 160 g polohrubé mouky, 80 g cukru krupice a 80 g másla.
- Kvásek připravte z vlažné vody, lžíce cukru, droždí a dvou lžic mouky. Nechte ho vzejít na teplém místě (asi 15 minut).
- Tvarohovou náplň připravíte z tvarohu, vajíčka a cukru. Podle potřeby ji lehce zřeďte mlékem a přidejte do ní nastrouhanou citronovou kůru.
- Ke kvásku přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké a měkké těsto, poté ho nechte 45–60 minut kynout.
- Po vykynutí těsto zlehka propracujte a pomocí menšího válečku ho rozválejte na velký plech, který jste předtím vyložili pečicím papírem. Znovu těsto nechte asi 10 minut kynout.
- Poté na něj natřete tvarohovou náplň, kterou hustě posypete ostružinami a pak ještě drobenkou.
- Koláč znovu nechte dokynout (20–30 minut) a potom ho v předehřáté troubě na 180–190 °C upečte pěkně dozlatova, počítejte s časem cca 35–40 minut,
Jak se vám ostružinový koláč povedl? Budeme rádi, když nám o tom napíšete. Můžete vyzkoušet také nadýchané lívanečky z kynutého těsta s ostružinami nebo ostružinový rychlodezert s tvarohem a pudinkem.
Komentáře