Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ostružinový koláč s tvarohovou náplní: Užijte si báječné plody pozdního léta
Zdroj: Toprecepty

V druhé polovině léta dozrávají dočerna zbarvené ostružiny plné šťávy, které se výborně hodí do pohárů, koktejlů a nejrůznějších moučníků. Máme pro vás recept na báječný koláč z kynutého těsta, lehce pikantní chuť ostružin v něm ještě umocní tvarohová náplň a máslová drobenka.

Ostružiny pěstujeme ve více odrůdách, které se odlišují vzhledem, chutí i dobou dozrávání. Plody získávají tu správnou chuť teprve tehdy, když jsou dobře vyzrálé a dají se snadno trhat. Chutnají hned po utržení, ale snadno je zmrazíme a pak je používáme podle potřeby.

Jak udělat ostružinový koláč

Do kynutého těsta podle receptu s názvem "olejový koláč s ostružinami" nepatří žádné vajíčko, ale do tvarohové náplně jedno přidejte.

  1. Na těsto si připravte 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 180 g vody, 150 ml oleje, 50 g cukru, 15–21 g čerstvého droždí, 1 vanilkový cukr (20 g) a 1 špetku soli.
  2. Na náplň budete potřebovat 500 g měkkého tvarohu (z kostky), 60 g moučkového cukru, 1 vajíčko, strouhanou citronovou kůru a mléko podle potřeby. Na posypání koláče použijete 150–200 g ovoce. Drobenku smícháte ze 160 g polohrubé mouky, 80 g cukru krupice a 80 g másla.
  3. Kvásek připravte z vlažné vody, lžíce cukru, droždí a dvou lžic mouky. Nechte ho vzejít na teplém místě (asi 15 minut).
  4. Tvarohovou náplň připravíte z tvarohu, vajíčka a cukru. Podle potřeby ji lehce zřeďte mlékem a přidejte do ní nastrouhanou citronovou kůru.
  5. Ke kvásku přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké a měkké těsto, poté ho nechte 45–60 minut kynout.
  6. Po vykynutí těsto zlehka propracujte a pomocí menšího válečku ho rozválejte na velký plech, který jste předtím vyložili pečicím papírem. Znovu těsto nechte asi 10 minut kynout.
  7. Poté na něj natřete tvarohovou náplň, kterou hustě posypete ostružinami a pak ještě drobenkou.
  8. Koláč znovu nechte dokynout (20–30 minut) a potom ho v předehřáté troubě na 180–190 °C upečte pěkně dozlatova, počítejte s časem cca 35–40 minut,

Jak se vám ostružinový koláč povedl? Budeme rádi, když nám o tom napíšete. Můžete vyzkoušet také nadýchané lívanečky z kynutého těsta s ostružinami nebo ostružinový rychlodezert s tvarohem a pudinkem.

Na postup přípravy kvásku z droždí se můžete podívat v následujícím videu:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli