Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Panettone je sladký vánoční chléb, který pochází z Milána. Jeho hlavním znakem je vysoký oblý tvar, mnohdy s přesahující čepicí. Připravuje se z kynutého těsta s rozinkami, kandovaným ovocem a čokoládou.

Panettone se velmi podobá naší vánočce nebo německé štole díky jemnému kynutému těstu, plnému dobrot. Traduje se, že by těsto mělo kynout 3x, ale není to podmínkou. Nicméně příprava moučníku trvá celý den, ale jeho chuť pak stojí za to.

Jak se připravuje panettone

Do těsta si připravíme rozinky, kandovanou citronovou a pomerančovou kůru: 

Vypracované těsto necháme kynout minimálně 15 hodin. Rozdělíme ho na díly, které vložíme do panettone forem, necháme 3–5 hodin kynout (dokud těsto nevystoupá k okraji formy) a pak je upečeme na 170–180 °C podle typu trouby.

Panettone je vysoký 12–15 cm - toho dosáhneme nastavením malé formy dvojitým pečicím papírem. Po vychladnutí moučník poprášíme cukrem a ovážeme kolem něj červenou stužku. 

Recept na tradiční panettone můžeme lehce nahradit kynutým těstem na vánočku a upéct ho ve vysoké formě. Zkuste si moučník připravit podle videa:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli