Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kontaktní gril je kuchyňský spotřebič, nazývaný též panini gril nebo sendvičovač. Při grilování se jídla z obou stran dotýkají rovné nebo tvarované desky - tím se zajistí, že pokrm bude rovnoměrně propečený.

Toustovač si mnoho lidí pořídilo kvůli jednoduché přípravě toustů, topinek nebo vaflí. Takovou práci zvládly i malé děti. Postupem doby se kontaktní grily staly rovnocennými partnery zahradních grilů, které k provozu vyžadují zahradu.

1/16

    1 z 16

    Marinovaná grilovaná krkovička

    Marinovaná grilovaná krkovička

    Krkovička, naložená v marinádě, se výborně hodí na gril, protože je po upečení krásně šťavnatá, s propečenou kůrkou a báječnou chutí a vůní. Grilovací desky potřeme olejem a plátky masa grilujeme na vysokou teplotu po dobu několika minut. Během opékání můžeme maso ještě jednou potřít marinádou.

    2 z 16

    Grilování zeleniny

    Grilování zeleniny

    Grilovaná zelenina je báječným doplňkem každého masového jídla nebo dobrou a zdravou večeří. Tvrdou zeleninu je vhodnější předvařit. Pokrájíme ji na stejně vysoké plátky. Grilovací desky potřeme tukem. Připravíme si marinádu, kterou zeleninu potřeme a grilujeme ji několik minut na střední teplotu

    3 z 16

    Kuřecí sendvič

    Kuřecí sendvič

    Kuřecí prsíčka, potřená marinádou, ugrilujeme v kontaktním grilu dočervena. Maso vyjmeme a do vypečené šťávy vložíme plátky toustového chleba, který opečeme. Mezitím si pokrájíme prsa na plátky, kterými naplníme sendviče spolu s hlávkovým salátem, rajčaty a majonézou. Rychlá letní večeře je hotová.

    4 z 16

    Hruškové vafle

    Hruškové vafle

    Sladké vafle jsou dobrotou původem z Belgie a Francie. Pokud vlastníme kontaktní gril s vaflovou deskou, můžeme si sladkou pochoutku připravit doma. Opečené nadýchané vafle zdobíme na talíři šlehačkou, čokoládou a ovocem. Pochutnáme si na nich s celou rodinou k snídani nebo k odpolední svačině.

    5 z 16

    Grilovaný sýr Halloumi s rukolou a rajčaty

    Grilovaný sýr Halloumi s rukolou a rajčaty

    Sýr je úžasnou surovinou ke grilování. Můžeme použít kyperský sýr Halloumi, tofu nebo klasický sýr Eidam, Goudu, tvarůžky či jiné tvrdé sýry, které zabalíme do máslem potřeného alobalu. Balíčky vložíme mezi rovné desky kontaktního grilu a opékáme je při vyšší teplotě tak, aby se roztekly.

    6 z 16

    Grilované ovoce

    Grilované ovoce

    Grilované horké ovoce přijde k chuti nejen v zimě. Očištěné a pokrájené ovoce rozložíme na grilovací desku, kterou potřeme olejem nebo vyložíme alobalem či pečicím papírem. Ovoce při grilování pustí šťávu, která vytéká do nádobky vespod grilu. Povrch ovoce můžeme posypat jemně cukrem, aby zkaramelizoval.

    7 z 16

    Grilované tvarůžky ve slanině

    Grilované tvarůžky ve slanině

    Opečená nebo grilovaná slanina je opravdovou lahůdkou. Pokud do slaniny zabalíme sýr nebo tvarůžky, získáme dobrotu, kterou pro svou kalorickou hodnotu uvítají spíše muži. Jako chuťovku při sledování sportovního utkání v televizi ji můžeme připravit přímo na obývákovém stole, aby nikdo o nic nepřišel. 

    9 z 16

    Tuňák grilovaný "po francouzsku"

    Tuňák grilovaný "po francouzsku"

    Tuňák je nejčastěji připravovanou rybou v gastronomii. Jeho maso je pevné a na grilování se perfektně hodí. Plátky tuňáka potřeme jemnou francouzskou marinádou a pak ho grilujeme mezi olejem potřenými deskami několik minut při vysoké teplotě. Nízká teplota by způsobila vysušení masa.

    10 z 16

    Grilovaná vepřová játra s fazolkami

    Grilovaná vepřová játra s fazolkami

    Nejen maso, ovoce a zeleninu můžeme připravovat v kontaktním grilu na kuchyňské lince. Vnitřnosti, například játra, která k opečení potřebují jen krátký čas, rozkrájíme na stejně silné plátky a naložíme je na pár hodin do mléka. Pak je osušíme, posypeme grilovacím kořením a zprudka grilujeme - játra tak zůstanou měkká a šťavnatá.

    11 z 16

    Topinky "po italsku"

    Topinky "po italsku"

    Starší chleba se výborně hodí na topinky. Mnoho lidí je odmítá kvůli tomu, že jsou nasáklé tukem. Pokud vlastníme kontaktní gril, opečeme chleba v něm (pozůstatky výpeku po grilování masa doladí topinky k dokonalosti). Opečené krajíčky obložíme, posypeme sýrem a ještě krátce opečeme, aby se sýr roztekl.

    13 z 16

    Rychlé tvarohové smaženky

    Rychlé tvarohové smaženky

    Kontaktní gril nám pomůže připravit i sladký moučník - například smaženky z tvarohového těsta, které díky grilu nenasáknou tolik tuku. Kousky těsta vytvarujeme do placek, které naskládáme na grilovací desku (můžeme na ni položit pečicí papír) a opečeme je dočervena. Smaženky ozdobíme ovocem.

    14 z 16

    Tortilla jinak

    Tortilla jinak

    Tortilly se dají připravovat na mnoho způsobů. Jelikož jsou chutnější teplé, můžeme je naplnit a srolovat, přeložit napůl nebo je naskládat na sebe a zapéct mezi grilovacími deskami. Výborné jsou se šunkou, sýrem a bylinkami, ale fantazii se zde meze nekladou. Tortilly můžeme také opéct suché a pak teprve plnit.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli