Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vytáhnete z trouby krásnou vánočku a ona po chvíli beznadějně klesne? Příčin může být několik. Poradíme, jak se jich vyvarovat
Zdroj: Toprecepty.cz

Upéct pěknou vánočku je pro začátečníky mnohdy tvrdý oříšek. Když se jim podaří vypracovat těsto, které správně vykyne, ještě na ně čekají záludnosti při pečení.

Teplotu trouby je potřeba správně nastavit a průběžně regulovat, aby se vánočka nepálila ani nevysušila zbytečně dlouhým pečením. Pečení kynutého těsta patří k prubířským kamenům kuchařských dovedností. U vánočky například hrozí, že po upečení klesne, a v těstě se vytvoří brousek (sraženina). Příčin může být několik.

Proč vánočka spadne (klesne)

Možností je více, zkontrolujte možné chyby, které jste mohli udělat:

  • Těsto mohlo být moc řídké. Správně vypracované těsto je hladké, pružné a nelepí. Lepivé těsto zahustěte polohrubou moukou přidávanou po troškách. Řídké těsto má tendenci v troubě změnit tvar (rozjede se).
  • Vánočku jste možná nechali překynout. Upletená vánočka na plechu kyne asi poloviční dobu, po kterou kynulo těsto. Pak ji teprve potíráme vejcem a zdobíme mandličkami. Překynuté těsto při prudkém pohybu vytvoří brousek. S vykynutou vánočkou zacházíme opatrně. Naopak málo vykynutá vánočka v troubě praskne.
  • Vánočka zřejmě není dopečená. Pokud vánočka klesne až po vytažení z trouby, pravděpodobně nebyla zcela dopečená a chladný vzduch způsobil její pokles. Upečenou vánočku poznáme tak, že do ní v nejvyšším místě zapíchneme suchou špejli. Po vytažení musí zůstat špejle čistá.
  • Vánočku jste mohli také prudce ochladit. Upečenou vánočku z plechu i s papírem sesuneme opatrně na mřížku, aby chladla rovnoměrně ze všech stran. Můžeme ji zlehka zakrýt čistou utěrkou, aby chladla zvolna. S vánočkou manipulujeme až po úplném vychladnutí.

Nechte se inspirovat dalším článkem, který vám poradí, jak vánočku péct.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více