Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánka z lučiny a červené řepy: Oceníte atraktivní barvu i bleskovou přípravu
Zdroj: Toprecepty

Pomazánky ze syrové červené řepy jsou příjemně svěží a zdravé, jejich chuť je výrazná a lehce zemitá. Řepa sama o sobě má mírně nasládlou chuť a výborně se kombinuje s křenem nebo česnekem. V následujících řádcích vás provedeme jednoduchou přípravou oblíbené pomazánky.

Pomazánky můžete připravovat z vařené i syrové červené řepy, obě varianty jsou chutné a snadné. Tentokrát se zaměříme na využití syrové červené řepy, která si i po nastrouhání zachovává lehkou křupavost. Na pomazánku stačí jedna menší řepa, ke které přidáte několik dalších ingrediencí

Pomazánka z červené řepy

Postup přípravy je záležitostí malé chvilky.

  1. Na základní dávku si připravte 1 malou červenou řepu, 200 g Lučiny, 100 g nastrouhaného eidamu, 3 stroužky česneku, sůl a mletý pepř. 
  2. Svěží pěknou řepu oloupejte a najemno nastrouhejtečesnek utřete.
  3. K řepě a česneku přidejte Lučinu, nastrouhaný eidam, trochu soli a mletého pepře. Vše důkladně zamíchejte.
  4. Tip: Lučinu můžete částečně nebo úplně nahradit tvarohem, pomazánkovým máslem, smetanovým jogurtem i kozím sýrem.
  5. Pomazánku podávejte s krajíčky pečiva, doporučujeme celozrnné.
Postup přípravy pomazánky můžete zhlédnout v následujícím videu:

Jak pozměnit pomazánku z červené řepy

Základní recept na pomazánku můžete ještě vylepšit nebo trochu upravit.

  • Místo česneku přidejte nastrouhaný křen, který se s červenou řepou krásně doplňuje.
  • S chutí pomazánky skvěle ladí mleté vlašské ořechy, do pomazánky je stačí přidat v menším množství.
  • Sladkou chuť pomazánky zvýrazní nastrouhané jablko.
  • Citronová šťáva pomazánku příjemně okyselí.
  • Výrazněji ochucená pomazánka se výborně hodí na jednohubky, které můžete podávat jako pohoštění. Díky krásné barvě budou na stole působit atraktivně.

Máte ještě další tipy, jak připravit a ochutit pomazánku ze syrové červené řepy? Budeme rádi, když nám je napíšete.

Komentáře

Další tipy a triky