Broskvovo-nektarinkový závin

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Moučníky , Záviny, rolády 51 názorů

Suroviny

Těsto:
250 g mouky
1/8 l vlažné vody
špetka mořské soli
75 g Hery
Náplň:
375 g broskví
375 g nektarinek
375 g jemného tvarohu
100 g cukru
1 žloutek
šťáva z 1 citrónu
50 g rozinek
50 g oloupaných mandlí
30 g Hery
Na potření:
Hera
2 lžíce moučkového cukru na posypání
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku dáme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme vodu a přisypeme sůl. Heru nakrájíme na vločky a poklademe ji kolem dokola na hromádku mouky. Těsto hněteme tak dlouho, až je hladké a leskne se. Pod nahřátým kastrolkem ho necháme asi 60 minut odpočívat.

  2. Na utěrce ho poté vyválíme na hodně tenký plát a potřeme rozpuštěnou Herou. Navršíme hmotu utřenou z tvarohu, cukru, žloutků a citrónové šťávy, poklademe směsí ovoce, rozinek a mandlí. Pomocí utěrky závin opatrně zarolujeme, přeneseme na vymaštěný plech a potřeme Herou.

  3. Pečeme v předehřáté elektrické troubě při 225°C, v plynové na stupni 3 asi 40 minut. Mezitím asi 3x až 4x potřeme Herou, aby závin byl křehký. Před podáváním moučník posypeme moučkovým cukrem.

    Jíme teplý i studený. Obzvlášť chutná s teplou omáčkou s pravou bourbonskou vanilkou.

Poznámka

Tvarohová náplň podle Veroniky Hrozné:

Je tam 500 g tvarohu, jeden žloutek, sníh z jednoho bílku, citronová kůra, rozinky. K tomu byla přidána na sucho opečená dětská krupička, na 500 g tvarohu je 5 PL opečené krupičky, 1 PL zakysané 16% smetany. Vanilkový cukr 2x a cukr krystal 4 lžíce. Z toho jedna do sněhu. Je to náplň, která nevyteče.

Mírně teplý, čerstvý štrúdl, podávat s jahodovým rozvarem! Jahody, cukr, trošku vody a citronová šťáva, povařit.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Broskvovo-nektarinkový závin

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: Máš náročnou, tu svojí mužskou polovičku! :-O;-):-D Exota jsem právě vložila, připsala jsem, jak bych to asi dělala já, ale ty si už poradíš, máš to všechno v malíčku! Tak ať se daří, doufám, že se náplň nebude sypat, z toho mám docela obavy, jestli to ta strouhanka a granko udrží. Krásně se vyspi a na zítra ti držím palce (i sobě), aby recept vyšel. :yes::yes::yes: Možná lžíce nebo dvě nějakého pudinku, no mám plnou hlavu nápadů, ale nevím, jak se to ovoce po okapání bude chovat, možná ta strouhanka bude stačit. Moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Veronika.Hrozna: Ted mi polovicka rika, ze mohu pro zmenu znovu upect ty co jsou tady na fotce, ty tvarohove madarske. Pry pro jistotu, a i exota zbasti, kdyz bude dobry. Takze objednavka 2 madarske a 2 exoti !:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MamlajdaD: To vis, minuly tyden byly dva tvarohove, ale ty byly ihned pryc.Pak jsem pekla vidensky s makem a jablky taky 2 nohavice. :-O A uz je doma strudlovy abstak, je uz utery, takze neco stvorit musim!:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: Jak si přeješ, drahá závinová vílo! :-D:-8;-):-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MamlajdaD: No totok! Ja tady cekam na exota a on to pry exot neni! Nevadi, i tak jsem zvedava.... :-* Soupni to exoticni zavinovo sem.:-Q

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: :-D:-D:-D No klidně ti ho sem ještě dneska napíšu, ale chtěla jsem ho nejdřív zkusit. Ale zatím pořád nemám čím fotit, takže jsem nucená vše odkládat. Mobil už je (prý) opravený, tak jsem zvědavá, kdy ho z té Prahy pošlou. Tak jestli ho chceš vyzkoušet na vlastní pěst, máš ho jště dneska mít. :-8 Ale je tam jen trochu jiné ovoce, jinak na něm není nic zvláštního, si myslím. No uvidíš sama. ;-):-D Měj se moc hezky a zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MamlajdaD: Kde je ten exot-zavin? Ha? :-Q Slibujes a nic!

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: Děkovat musím já, a ty se teď můžeš chvilku vznášet na obláčku dobře vykonané práce! Hodně dobře vykonané! :-D:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MamlajdaD: :-K:-K:-K , Super, děkuji ! ;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: Ihned provedeno! Už je to tam přidané! ;-):-8:-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MamlajdaD: Ne, ne, tohle stačí!, myslím. Snad jedině připiš, že co je na tom štrúdlíku na fotce, na to se ptám vždycky i já:

    Mírně teplý, čerstvý štrůdl, podávat s jahodovým rozvarem! Jahody, cukr, trošku vody a citronová šťáva, povařit.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: Hned jsem celý ten tvůj popis náplně šoupla do poznámky k receptu, v komentářích se to pak už nenajde. Ale možná by si ten tvůj recept na náplň zasloužil vložit jako samostatný recept! :-8:-K;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MamlajdaD: Nový směr v poezii, koneckonců proč ne? :-D:-D:-D Je tam 500 g tvarohu, jeden žloutek , sníh z jednoho vajíčka, citronová kůra , rozinky. K tomu byla přidána na sucho opečená dětská krupička, na 500 g tvarohu, šlo 5 PL opečené krupičky, 1 PL zakysané 16% smetany. Vanilkový cukr 2x a cukr krystal 4 lžíce. Z toho jedna do sněhu. Byla to náplň, která nevyteče.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: :-D:-K:-D<3:yes: - nic jiného není třeba napsat! ;-)
    A já sem jěště brzy pro tebe přidám recept na "Exotický závin", jo!? ;-):-8:-D
    A dyby sem někdo na Topky přidal recept s fotkou na ten maďarský tvarohový závin (třeba ty nebo Magduška, neboi někdo další), tak mu taky složím mlsnou básničku! ;-):-D:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MamlajdaD: No, totok ! Básnička ! Byly sice jedna báseň, ale je to typ zákusku, který je třeba papat vlažný ! Upéct , trošku prochladit a
    servírovat, s teplým jahodovým rozvarem s troškou citronové šťávy. Měla jsem jenom mražené jahody, ale bylo to výborné. S papáním problém nebyl , už tam je jenom jedna patka ! Jahody už taky nejsou ! Plech je umytý.

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4