Pracny jsou tradičním cukrovím našich babiček. Voní skořicí, hřebíčkem a vanilkou
Pracny patří k základům tradičního cukroví našich babiček. Mají typický tvar pracky nebo tlapy, voní kořením a na rozdíl od jiného cukroví se neplní a nepromazává. Horké cukroví se jednoduše obaluje v cukru.
Nejvoňavějším vánočním cukrovím nejsou jen zázvorky a perníčky, ale hlavně pracny, jejichž kořeněná vůně dokáže už při pečení prosytit celou domácnost. Pečou se ve speciálních formičkách, které jsou součástí pokladů ještě po babičce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Z čeho všeho se dělají pracny
K přípravě těsta použijeme polohrubou mouku pro křehkost nebo hladkou mouku pro jemnost - popřípadě směs obou. Chybu neuděláme ani se špaldovou moukou nebo bezlepkovou pro celiaky. Dále potřebujeme cukr, vejce, mleté ořechy, kvalitní máslo, citronovou kůru, rum a koření.
2
Jaké koření se dává do pracen
Pracny krásně voní - a to nejen máslem a ořechy, ale také kořením, které se do nich tradičně přidává a odlišuje je od ostatních druhů. Je to hlavně mletá skořice a hřebíček, aromatická citronová kůra a vanilka. Milovníci koření přidávají strouhaný muškátový oříšek a špetku kardamomu.
3
Jak tvarovat těsto na pracny
Pracny tvarujeme ve formičkách, které připomínají medvědí tlapu. Naše babičky měly kovové, které se dají koupit i v současnosti v několika velikostech. Pro ušetření práce si můžeme pořídit silikonové formičky s mnoha důlky. Kovové i silikonové formy vymažeme mastným ubrouskem a těsto do nich natlačíme.
4
Jak dlouho se pečou pracny
Ještě před vtlačováním těsta do formiček ho necháme půl hodiny v chladu odležet. Naplněné formičky naskládáme na plech a ten vložíme do vyhřáté trouby. Pracny pečeme na 170 °C 10–15 minut. Ještě horké je vyklepneme na podnos a necháme částečně vychladnout, aby se zpevnily a mohly se obalovat v cukru.
5
Jak dochutit těsto na pracny
Rodinné recepty oplývají vychytávkami, které třeba budeme chtít vyzkoušet. Alergici dají před ořechy přednost kokosu, labužníci lískovým oříškům nebo mandlím. Naše babičky vyměnily máslo za dostupnější sádlo nebo dokonce za nesolené škvarky. Kakao obarví těsto do tmava nebo do dvou barev.
6
Jak udělat pracny bez ořechů
Zvláště alergici na ořechy se jim musí přísně vyhýbat - ti mohou použít například kokos nebo směs semínek. Někdy se také stane, že jsou ořechy hůře dostupné a musíme zvolit jejich jinou variantu. Řešením je použití lískooříškových tatranek, které dodají pracnám tu správnou ořechovou chuť.
7
Nemám formičky na pracny
Pokud máme v plánu cukroví vyzkoušet, než koupíme formičky, můžeme použít i formičky na ořechy, škeble nebo jiné tvary - kovové či silikonové. Úplní začátečníci nemají možná ani ty, ale řešení je prosté - vytvarujeme na plech kuličky, které našikmo zmáčkneme čtyřhrotou vidličkou.
8
Proč jsou pracny stále tvrdé
Pracny se těsně po upečení rozpadají, ale postupně ztuhnou a nakonec jsou velice tvrdé. Po obalení ve vanilkovém cukru je uložíme do krabice a necháme rozležet - proto se pracny připravují hned po zázvorkách, perníčcích a vanilkových rohlíčcích. Po správném rozležení změknou a zkřehnou.
9
Jak a v čem se skladují pracny
Cukroví skladujeme v papírových krabicích, plastových dózách nebo v plechovkách. Každá nádoba by měla být vystlaná papírovými ubrousky nebo papírem, vhodným pro styk s potravinami. Nádoby uzavřeme víkem a skladujeme v temnu a chladnu. Balkón není příliš vhodný kvůli změnám teploty.
10
Jak dlouho nechat odležet pracny
Někdo má rád tužší pracny právě pro jejich hutnost. Klasické pracny pečeme měsíc před Vánoci mezi prvním cukrovím. Některé recepty obsahují popisy přípravy pracen, které jsou měkké hned po upečení a dají se dělat na poslední chvíli. Počítejte s tím, že je lepší nechat je 3–4 týdny odležet.
Připravte si už nyní báječné voňavé pracny podle našeho videa:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře