Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasické pracny a ořechy

Mezi tradiční cukroví, co nesmí na vánočním stole chybět, patří bezesporu i pracny a plněné ořechy. V tomto receptu najdete inspiraci na kakaové těsto s ořechy, které po upečení plníte máslovým krémem s ořechy a likérem.

Recept ještě nebyl hodnocen 0,0 (0×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby odležení těsta

65 min (40 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

16. 12. 2023 21:47

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie40 639 kJ / 9 713 kcal
Bílkoviny162,08 g
Tuky629,08 g
Vláknina58,60 g
Cholesterol 1,85 g
Sodík 382 mg
Sůl1,11 g
Sacharidy821,46 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Těsto dědíme z generaci na generaci. Nemusíte čekat až změknou, naopak lze je jíst ihned. Používejte vždy jen máslo, je to poměrně starý recept a vychází z klasických surovin - s rostlinnými tuky těsto nefunguje, pracny se rozpadají - je to pak škoda práce i surovin. Pracny neobalujte v cukru, nejvíc si jejich kakaovo-ořechovou chuť vychutnáte naopak bez cukru, ale samozřejmě před podáváním lehce zasypte moučkou, na tmavém těstě cukr vynikne a je to pěkné i pro oči. Přeju dobrou chuť a doufám že si pečení užijete a následně si pracny vychutnáte.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

yvelola

18. 12. 2023 11:14

veronika_straka: těsto je za ta léta už tak vychytané, že je velmi výrazné, hodně ořechové a kakaové...pokud máte spojení téhle chutí ráda, doporučím přidat i více kakaa, chuť bude ještě výraznější....věřím, že vám budou chutnat. Praprapra teta byla vyhlášená kuchařka a pekla cukroví pro celé široké okolí a recepty měla takzvaně od své báby...takže se recept zachoval už možná 200 let. Tak at slouží a krásné svátky

PaCaOl PaCaOl

17. 12. 2023 13:52

Recept mám téměř stejný, jen poloviční dávku, klasika po mamince, ale prášek do pečiva jsem nikdy nedávala, přidávám lžičku mletého hřebíčku a skořice. S formičkami je moc práce, pokud není silikonová forma. Už léta to dělám tak že uválím váleček nakrájím na kousky, udělám kuličky a ty rozmáčknu na plechu klasickou vidličkou "namočenou" v mouce, a je to :o)

Krupe

17. 12. 2023 13:18

veronika_straka: u nás se právě dělají, tedy na Valašsku.

U nás se tedy popravdě pracny a ořechy snad nikdy nedělaly, ale váš recept i s fotkami, mě docela láká:-D... Spojení ořechů a kakaa máme doma moc rádi<3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: mouka hladká, ořechy mleté, cukr moučkový, máslo, vejce, prášek do pečiva, kakao, máslo, cukr moučkový, ořechy mleté, vejce, rum

TopRecepty.cz

Klasické pracny a ořechy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR064