Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řízek je do tenka rozklepaný plátek masa, který se po obalení v trojobalu osmaží na pánvi do červena. Pod slovem řízek si však můžeme představit i maso bez obalení, mleté maso nebo dokonce sýr, ryby, houby a zeleninu.

Nikdo nepochybuje o tom, že řízek je obalené a smažené maso. I když mnozí z nás pojmenujeme smažené bedly, cukety nebo květák řízkem, jde jen o označení potraviny osmažené v trojobalu. Naopak - rozklepané plátky masa jsou řízkem, i když nejsou obalené, ale jen opečené nebo podušené. Řízek je prostě pojem.

1

Z jakého masa jsou nejlepší řízky

Nejvhodnější maso na řízky je vepřová krkovice, játra a libová kýta či kotlety. Z kuřecího a krůtího masa zvolíme prsa, jatýrka a stehenní svaly, které jsou měkké a jemné. Hovězí maso je na řízky příliš suché a houževnaté, ale telecí maso je vyhledávanou lahůdkou. Z mladé zvěřiny a králíka lze také připravit chutné řízky.

2

Z čeho se ještě dají připravit řízky

Češi jsou odborníci na řízky, ať se pod jejich názvem skrývá cokoliv. Kromě masa umí obalit a osmažit houby, cukety, květák, brokolici i celer. Smaží sýr, tofu, seitan, krabí tyčinky, ryby ve všech podobách, býčí žlázy i kravská vemínka. Na jaře sáhnou i po bezových květech, které mají za naprostou lahůdku.

3

Jak dochutit klasický masový řízek

Maso osolíme a opepříme, což je základní příprava masa na řízky. Někteří kuchaři sypou plátky hrubozrnnou solí a teprve potom je naklepávají, čímž se sůl dostane hlouběji do masa. Výjimkou není ani poprášení grilovacím kořením, použití hrubě mletého pepře nebo pokapání sójovou omáčkou, která se do masa vstřebá.

4

Jak naložit řízek před smažením

Řízky naložené přes noc v marinádě jsou křehčí a chutnější. Nejlepší jsou řízky naložené do jogurtu, kefíru či zakysané smetany, ochucené kořením a bylinkami. Asijská marináda s medem, česnekem a sójovou omáčkou dá řízkům úplně jiný chuťový rozměr. Alkohol (pivo, koňak) se během smažení odpaří, ale chuť zůstane.

5

V čem se obalují řízky - varianty

Klasický trojobal tvoří hladká mouka, rozšlehaná osolená vejce a strouhanka z tvrdého pečiva. Klasiku vždy můžeme vylepšit - například přidáním grilovacího koření do mouky a strouhaného sýra do strouhanky. Řízky obalujeme i v drcených kukuřičných lupíncích nebo v panko strouhance s nasekanými bylinkami.

6

Jak se smaží a pečou řízky z masa

Řízky obalujeme až těsně před smažením, protože vlhnou. Do pánve s rozpáleným olejem je vkládáme po jednom, aby olej nezchladnul a řízky se nezačaly dusit. Smažíme je po obou stranách na střední teplotu, dokud nejsou krásně zlaté, ale zbytečně je neotáčíme, ani do nich nepícháme vidličkou, aby nevytekla šťáva.

7

Jak připravit řízky, aby byly křehké

Křehkosti napomůže správný výběr masa, naložení v marinádě a smažení na horkém tuku při teplotě 160–180 °C, kterým je olej (pro chuť s kouskem másla) nebo sádlo. Řízky se nesmí v tuku dlouho mučit, jinak se maso stane houževnatým a suchým. Naopak při prudkém smažení se plátek masa nepropeče.

8

Jak dosáhnout vláčnosti trojobalu

Vepřové řízky jsou poněkud tužší než řízky kuřecí - do červena usmažená strouhanka suchost ještě násobí. Připravíme si kastrol, který vyložíme ubrousky. Řízky do něj odkládáme a přiklopíme pokličkou. Unikající pára zajistí, že trojobal zvlhne a řízky budou stravitelné i pro děti a seniory, kteří mají problém s kousáním.

9

Jak se připravují dopékané řízky

Každý kuchař se snaží zajistit, aby jeho řízky byly křehké a chutné. Nejlepším způsobem (i když ne nejefektivnějším) je maso zprudka osmažit, aby byly uvnitř nedopečené, a pak řízky pomalu dopéct v troubě na 120 °C po dobu 20–25 minut na krajících chleba, které vsáknou přebytečnou vlhkost a mastnotu.

10

S čím se podávají řízky z masa 

Řízek si dokážeme představit s několika přílohami - těmi jsou vařené a šťouchané brambory, bramborová kaše, bramborový salát, chléb a hranolky. Přílohou mohou být i na másle opečené brambory uvařené ve slupce, zeleninový salát, obložená bageta. Úplně nejlepší je však řízek, který si vychutnáme jen tak - bez přílohy.

Jedním z oblíbených řízků je řízek holandský - geniální spojení mletého vepřového bůčku a strouhaného tvrdého sýra, kterým je eidam nebo gouda, vejce, pepř a sůl. Vytvarované placičky obalujeme v klasickém trojobale a smažíme na pánvi. Pro inspiraci se můžete podívat na naše video, ve kterém vám přípravu holandského řízku ukážeme:

Komentáře

Další tipy a triky