Co se zbylou rýží od oběda? Řešení je prosté, připravíme z ní další chutné jídlo
Rýže je jedna z nejdůležitějších potravin na světě. Záleží na ní životy miliónů lidí. Rýže je zdrojem sacharidů, vlákniny, minerálů a vitamínů. Proto ji v kuchyni využíváme jako přílohu, hlavní jídlo či moučník, hodí se také k výrobě saké.
Porce suché rýže pro každého strávníka se těžko odhadují, protože tato surovina vařením hodně nabyde. Někdo jí hodně, jiný méně, proto se rýže vždy připravuje o něco více, aby jí byl dostatek. Když trochu zbyde, tak se vyhodí, což je škoda. Všechno se dá ještě jednou zpracovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít malé množství rýže
I s trochou jídla se dá vyčarovat oběd pro jednoho člověka i rodinu:
- Z malého zbytku rýže připravíme míchané rizoto. Kousky zeleniny (popřípadě masa) podusíme na másle a přidáme k nim rýži.
- Do zeleninové či uzené polévky použijeme zbylou rýži jako zavářku. Pokud jí bude málo, rozšleháme v polévce ještě vejce.
- Plněné papriky s masem v rajské omáčce jsou oblíbeným pokrmem. I malý zbytek uvařené rýže maso nastaví a nakypří.
- Stejně jako papriky plníme například cuketu, rajčata a zelné či kapustové listy - do jejich nádivky můžeme přidat rýži a tím ji nastavíme.
- Rýži je možné nastavit luštěninami, třeba čočkou nebo fazolemi, a dochutit ji kostičkami slaniny, zeleninou, česnekem a aromatickým kořením.
Co s celou porcí zbylé rýže
- Rýži šetrně ohřejeme jako novou přílohu, v mikrovlnce nebo na pánvi na kousku másla. Pokud jí potřebujeme více, smícháme ji s hráškem.
- Smažená rýže po česku nebo po asijsku má jedno společné - spoustu pokrájené zeleniny, orestované zprudka na tuku spolu s rýží.
- Z kulatozrnné rýže připravíme arancini - rýžové kuličky nebo placičky, které jsou oblíbené v Itálii a bývají plněné masem a zeleninou.
- Ani milovníci sladkého nepřijdou zkrátka - rýži uvaříme v mléce, pak mléko slijeme a vše umixujeme tyčovým mixérem na kaši.
- Uvařenou a oslazenou kulatozrnnou rýži napěchujeme do formy. Po vychladnutí z ní vykrájíme kolečka, která obalíme v trojobalu a osmažíme.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře