Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýže je jedna z nejdůležitějších potravin na světě. Záleží na ní životy miliónů lidí. Rýže je zdrojem sacharidů, vlákniny, minerálů a vitamínů. Proto ji v kuchyni využíváme jako přílohu, hlavní jídlo či moučník, hodí se také k výrobě saké.

Porce suché rýže pro každého strávníka se těžko odhadují, protože tato surovina vařením hodně nabyde. Někdo jí hodně, jiný méně, proto se rýže vždy připravuje o něco více, aby jí byl dostatek. Když trochu zbyde, tak se vyhodí, což je škoda. Všechno se dá ještě jednou zpracovat.

Jak využít malé množství rýže

I s trochou jídla se dá vyčarovat oběd pro jednoho člověka i rodinu:

  • Z malého zbytku rýže připravíme míchané rizoto. Kousky zeleniny (popřípadě masa) podusíme na másle a přidáme k nim rýži.
  • Do zeleninové či uzené polévky použijeme zbylou rýži jako zavářku. Pokud jí bude málo, rozšleháme v polévce ještě vejce.
  • Plněné papriky s masem v rajské omáčce jsou oblíbeným pokrmem. I malý zbytek uvařené rýže maso nastaví a nakypří.
  • Stejně jako papriky plníme například cuketu, rajčata a zelné či kapustové listy - do jejich nádivky můžeme přidat rýži a tím ji nastavíme.
  • Rýži je možné nastavit luštěninami, třeba čočkou nebo fazolemi, a dochutit ji kostičkami slaniny, zeleninou, česnekem a aromatickým kořením.

Co s celou porcí zbylé rýže

Kromě rizota z ní můžeme připravit i další jídla:
  • Rýži šetrně ohřejeme jako novou přílohu, v mikrovlnce nebo na pánvi na kousku másla. Pokud jí potřebujeme více, smícháme ji s hráškem.
  • Smažená rýže po česku nebo po asijsku má jedno společné - spoustu pokrájené zeleniny, orestované zprudka na tuku spolu s rýží.
  • Z kulatozrnné rýže připravíme arancini - rýžové kuličky nebo placičky, které jsou oblíbené v Itálii a bývají plněné masem a zeleninou.
  • Ani milovníci sladkého nepřijdou zkrátka - rýži uvaříme v mléce, pak mléko slijeme a vše umixujeme tyčovým mixérem na kaši.
  • Uvařenou a oslazenou kulatozrnnou rýži napěchujeme do formy. Po vychladnutí z ní vykrájíme kolečka, která obalíme v trojobalu a osmažíme.
Rýže můžeme cíleně uvařit více a ze zbytku pak připravit podle videa rýžový nákyp. Plníme ho jablky, švestkami nebo meruňkami. Jeho výhodou je, že se dá jíst teplý i studený:

 

 

Komentáře

Další tipy a triky