

Mléčná rýže s banánem
Suroviny 2-3 porce
- 180 g rýže
- 600 ml mléka - i více
- špetka soli
- kousek celé skořice
- 1/2 vanilkového cukru
- krupicový cukr dle chuti
- 2 pevnější menší banány
- 30 g mléčné čokolády
Postup přípravy receptu
Rýži propláchneme, scedíme, následně ještě jednou propláchneme vařící vodou a opět scedíme. Vsypeme ji do vařícího mléka s troškou soli a kouskem celé skořice. Na přípravu použijeme klasický nerezový hrnec se silnějším dnem. Mléko opět přivedeme k varu, příkon tepla snížíme na minimum, hrnec přikryjeme pokličkou a rýži necháme bez míchání dusit do měkka. Ze začátku hlídáme, jestli nám mléko nevzkypí. Necháme třeba chvíli mezi hrncem a pokličkou malou mezeru. Ráda používám skleněnou poklici, abych na přípravu viděla. Bude to trvat cca 30 minut.
Když je rýže měkká, tak ji promícháme, vyjmeme skořici, přidáme trochu vanilkového cukru a osladíme dle chuti krupicovým cukrem.
Nakonec lehce vmícháme banány nakrájené na kousky. Povrch dozdobíme čokoládou, buď strouhanou a nebo použijeme škrabku a vytvoříme hoblinky.
Poznámka od kuchařky
Množství mléka se může trochu lišit dle použité rýže a někdo chce rýži trochu hustější a někdo řidší kaši. Takže dle potřeby.
U nás tato mléčná rýže chutná dětem. Dá se podávat jako hlavní sladké jídlo, nebo pak menší množství jako teplý dezert.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Mléčná rýže s banánem
-
Na kaši používám kulatozrnnou rýži, jako přílohu dlouhozrnné.