Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na co se zaměřit v předjaří. Snadno dostupné potraviny pro prevenci. Prospěšná je nejen cibule a kysané zelí
Top recepty

Blíží se jaro a začínáme se těšit na první vitamíny z přírody kolem nás. Zatím se zaměřujeme na zbývající zásoby z loňské sezóny a snažíme se využít hodnotu, kterou jsme si připravili vloni. Nemusíme kupovat nic drahého, prospěšná je kořenová zelenina, kysané zelí i drobné ovoce z mrazničky.


Na co se zaměřit v předjaří

Využijeme zásoby, které nám ještě zbývají v mrazničce. Drobné mražené ovoce (jahody, borůvky, maliny) je chutné a zdravé, připravujeme si je stejně jako čerstvé. Je skvělé s jogurtem či s tvarohovým krémem, kukuřičnými lupínky nebo vločkovou kaší. Na přislazení je výborný med. Využijeme i poslední zásoby jablek a zařazujeme do jídelníčku loňské kompoty.

Cibule, česnek, křen a zázvor

Cibule, česnek, zázvor a křen uvolňují léčivé látky. Dopřejeme si je v hojnosti, nejlépe v syrovém stavu. Česnek je skvělý do pomazánek a na topinky. Dá výbornou chuť polévkám a gulášům. Jemně nakrájená cibule se používá do salátů, pomazánek a můžeme si jí posypat namazaný chléb. Zázvor je oblíbený na přípravu čaje a k ochucení pokrmů.

Šípky, černý rybíz, rakytník, aronie nebo citrusy

Z šípků vaříme tradičně čaj. Černý rybíz se vyznačuje vysokým obsahem vitamínu C. Máme-li mražený, lze ho jíst přislazený s jogurtem. I rakytník je známý svou léčivou silou. Stejně tak aronie, ze které se připravuje výborná a trvanlivá šťáva za syrova. Domácí zásoby doplníme koupenými citrusy a dalším ovocem.

Kysané zelí a další zelenina v předjaří

Výborné je vlastnoručně připravené kysané zelí, které si dopřejeme co nejčastěji syrové. Rychlíme pažitku a řeřichu za oknem. Nakličujeme čočku a mungo. Na zahrádku si lze zajít pro zimní pórek, kadeřávek, růžičkovou nebo toskánskou kapustu. Je vhodný čas sklízet topinambury.

Jakou zeleninu si koupíme

I z nákupů si doneseme chutný výběr zeleniny, kterou si podle potřeby doplníme domácí zásoby. Oblíbená je kořenová zelenina. Připravujeme si saláty z mrkve, celeru a cibule. Používáme hlávkové zelí či ředkve a ředkvičky, které výborně zpestří náš jídelníček. 

Domácí zásoby, ke kterým podle potřeby přidáme koupené produkty, nám pomohou zajistit hodnotný jídelníček i v předjaří. Navíc již brzy budeme vyhlížet první rašící natě na zahrádce nebo bylinky, které si natrháme ve volné přírodě.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář