Srbské rizoto podle nás dokáže uvařit i začátečník. Zkusíte to s námi?
Srbské rizoto je klasický oblíbený pokrm ze školních i podnikových jídelen a levných restaurací. Vyznačuje se červenou barvou a pikantnější chutí než klasické rizoto. Servíruje se v podobě kopečků posypaných strouhaným sýrem a nejčastější přílohou bývá kyselá okurka.
Do srbského rizota se často používá mleté maso, jehož tepelná úprava netrvá dlouho, ale můžete využít třeba kousek vepřové krkovice, drůbežího masa nebo zbytek předem pečeného masa, čímž chytře zpracujete nevyužité zbytky z lednice.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat srbské rizoto
Podle videoreceptu to zvládne každý. Všechny suroviny si připravte předem (očistěte a nakrájejte podle receptu), aby vás krájení nezdržovalo během vaření.
- Na pánvi rozehřejte sádlo a přidejte drobně nakrájenou cibuli.
- Orestujte cibuli do zpěnění, přidejte sladkou papriku a zamíchejte. Dejte pozor, aby se mletá paprika nepřipálila, jídlo by zhořklo.
- Tip: Milovníci pálivých chutí mohou kromě sladké přidat i pálivou papriku.
- K cibuli přidejte maso a rozmělněte ho za stálého míchání, aby se netvořily hrudky.
- Do hrnce vložte nasekaný nebo rozmačkaný česnek a nakrájenou červenou papriku. Promíchejte. Přidejte protlak a zarestujte. Rizoto osolte a opepřete podle chuti. Podlijte vodou a pod poklicí duste doměkka.
- Tip: V receptu se rýže vaří zvlášť a poté se přidává do hotového jídla, my doporučujeme rýži zarestovat spolu s protlakem a zalít vodou nebo vývarem v dvojnásobném množství, než jste dali rýže. Ušetříte čas, nádobí i energii. Ale hlavně rýže během dušení nasákne chutěmi ostatních surovin a výsledkem je lepší chuť pokrmu.
- Na formování rizota použijte naběračku nebo podobnou nádobku, kopečky posypte sýrem a přidejte zeleninový salát, kyselou okurku, případně čalamádu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře